Του Βασίλη Διαμαντάκη

Όλα τα παραμύθια έχουν μια αρχή. Αυτό όμως συνεχίζεται μέχρι τις ημέρες μας. Τα κατορθώματά του θρυλικά εντός και εκτός γηπέδων. Από τον πάγκο του πέρασαν θρυλικές μορφές αλλά και την φανέλα του τίμησαν μερικές απο τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού αλλά και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Στο πέρασμα των δεκαετιών απέκτησε το προσωνύμιο ΘΡΥΛΟΣ γιγαντώνοντας ακόμα περισσότερο την ιστορία του. Κυρίες και κύριοι ο Ολυμπιακός έχει γενέθλια και γίνεται σήμερα 91 χρονών.

Η ίδρυσή του στις 10 Μαρτίου του 1925:

Ας ξεκινήσουμε με μια μοναδική απόδοση του δημοσιογράφου, Άρη Μελισσινού, ο οποίος έγραφε προλογίζοντας ένα κείμενό του στα μέσα της δεκαετίας του 1960: «Ευωδίαζαν τα ρόδα του Μάη εκείνο το πρωινό του 1922 στη Βιέννη. Παραμυθένιο ετούτο το ανοιξιάτικο πρωινό, εξύπνησε με κέφι τον Έλληνα φοιτητή, Θανάση Μέρμηγκα, που εδώ και 2,5 περίπου μήνες είχε βρεθεί στην αυστριακή πρωτεύουσα, με σκοπό να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες».

Δεν άργησε να φτάσει η απάντηση στον Πειραιά. Ο Μέρμηγκας έσπευσε στην αυστριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε εκεί τα καθέκαστα και πήρε τη διαβεβαίωση ότι μπορούν ελεύθερα οι φίλοι του να φτιάξουν τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ τους. Άλλωστε είχαν ιδρυθεί και άλλοι «Ολυμπιακοί» σε διάφορα κράτη της Ευρώπης, με περισσότερο φημισμένο τον Ολυμπιακό της Μασσαλίας γνωστή σήμερα ως Οlympic de Μarseille. Εκείνη η διαβεβαίωση της αυστριακής Ε.Ο.Α. ήταν η κολυμπήθρα από την οποία ο νεογέννητος σύλλογος του Νότη Καμπέρου και των φίλων του, πήρε το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.
To όνειρο του αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, Νότη Καμπέρου είχε γίνει πραγματικότητα. Το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κατοχυρώθηκε στα μητρώα του αθλητικού ληξιαρχείου Πειραιά και της Ελλάδας και σε βάθος χρόνου έμελλε να γίνει και να παραμένει μέχρι και τις ημέρες μας ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του τόπου μας.

Ο 25χρονος τότε, Νότης Καμπέρος παρέδωσε τα διοικητικά ηνία στον Μιχάλη Μανούσκο.

Τα χρώματα, κόκκινο και άσπρο, τα επέλεξε ο Γιάννης Ανδριανόπουλος. Χρώματα δύναμης, τα οποία είχε δει στην Αγγλία, στο Kέμπριτζ. Ετσι ακριβώς γεννήθηκε ο Ολυμπιακός.Ένας σύλλογος που έχει κατακτήσει εκατοντάδες τίτλους, σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο και έχει αναδείξει εκατοντάδες Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Πρωταθλητές Ευρώπης, Μεσογειονίκες, Βαλκανιονίκες και Πανελληνιονίκες σε όλα τα τμήματα του συλλόγου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, μια άλλη παράταξη στον Πειραιά, αποτελούμενη από τους Γιώργο Χατζηανδρέου, Χρήστο Πέππα και Κώστα Φερλέμη, είχε προχωρήσει στη σύσταση της ομάδας Κεραυνός που μετονομάστηκε τον Μάρτιο του 1924 σε Γιανγκ Μπόις, από την οποία προέκυψε ο Εθνικός Πειραιώς. Κανονίστηκε το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τους Γιανγκ Μπόις για να βγει το αφεντικό του Πειραιά.

 

Ο φανατισμός ήταν τόσο μεγάλος, που ως έδρα διεξαγωγής του αγώνα ορίστηκε η Αθήνα και το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Εκατοντάδες Πειραιώτες κατέφθασαν στην Αθήνα για το παιχνίδι, το τέλος του οποίου βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό με 4-2. Δεν ήταν μόνο οι Γιανγκ Μπόις αυτοί που ένιωσαν στο πετσί τους την ισχύ του νεοσύστατου Ολυμπιακού, αλλά από το 1926 και έπειτα το ίδιο συνέβη με τον ΠΑΟΚ, τον Αρη, τον Ηρακλή και την ΑΕΚ. Ο μόνος που είχε γλιτώσει ήταν ο Παναθηναϊκός με τον οποίο ο Ολυμπιακός είχε αναδειχθεί ισόπαλος 3-3.

Σημειώνεται ότι η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Ολυμπιακού στα ελληνικά γήπεδα ήταν στις 30 Απριλίου του 1925. Αντίπαλος η ομάδα του γαλλικού πολεμικού πλοίου «Ζαν Ντ’ Αρκ», η οποία υποτάχθηκε με σκορ 5-0.

Οι ανεπανάληπτες επιτυχίες του 1931,καθιστούν τον Ολυμπιακό φόβητρο των αντιπάλων. Με τους Γραμματικόπουλο, τους αδελφούς Ανδριανόπουλους, τον Μ. Λεκκό, τον Κουράντη, τον Τερεζάκη, τον Πεζώνη, τον Ράγγο, τον Πανόπουλο, τον Κορωναίο, τον Πανόπουλο, το Σοφρά, τον Χρυσαφόπουλο, τον Βοζικιάν, τον Γεωργουράκη, τον Γκίκα Δέδε, γράφει θριάμβους και κατακτάει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα με 11 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα.

 

1 ΓΙΟΥΤΣΟΣ 22

 

Εποχή Νίκου Γουλανδρή 1972-1975:

Όλα άλλαξαν το 1972, όταν πρόεδρος του Ολυμπιακού ανέλαβε ο εφοπλιστής Νίκος Γουλανδρής, ο οποίος επενδύοντας μεγάλα ποσά για μεταγραφές, συγκέντρωσε πολλά αστέρια στην ομάδα του Πειραιά Πρωτοκλασάτοι παίκτες όπως οι Νίκος Γιούτσος, Γιώργος Δεληκάρης, Παναγιώτης Κελεσίδης, Γιάννης Κυράστας, Ρομαίν Αργυρούδης, Μίλτον Βιέρα, Μάικ Γαλάκος, Χούλιο Λοσάδα, Υβ Τριαντάφυλλος, Θανάσης Αγγελής, Γιάννης Γκαϊτατζής, Λάκης Γκλέζος, Πέτρος Καραβίτης, Μιχάλης Κρητικόπουλος, Μιγκέλ Νικολάου, Βασίλης Σιώκος, Μπάμπης Σταυρόπουλος, και Δημήτρης Περσίδης πάσχιζαν για μια θέση στην ενδεκάδα.
Η ομάδα του Γουλανδρή, υπό τις οδηγίες του προπονητή Λάκη Πετρόπουλου κατέκτησε πέντε συνολικά τίτλους την τριετία 1972–75 (3 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα).Την περίοδο 1973–74 οι «ερυθρόλευκοι», έχοντας σημαντική υπεροπλία στην επίθεση, πέτυχαν συνολικά 102 τέρματα σημειώνοντας παράλληλα ρεκόρ.
Με τον Γουλανδρή να αποχωρεί από την προεδρία το 1975, ο Ολυμπιακός την επόμενη τετραετία 1975–79 δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Χωρίς να έχει σταθερή απόδοση στο πρωτάθλημα τις χρονιές 1975–76 και 1977–78, κατετάγη τρίτος και τέταρτος, αντίστοιχα, έφτασε όμως κοντά στον τίτλο δύο φορές, το 1976–77, όπου ήταν πρώτος και ισόβαθμος με τον Παναθηναϊκό μέχρι την τελευταία αγωνιστική πριν ηττηθεί στην Καστοριά και την περίοδο 1978–79, όπου αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αγώνα μπαράζ με την ΑΕΚ, λόγω ισοβαθμίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη διοργανώτρια αρχή. Στον θεσμό του κυπέλλου, έφτασε μόλις σε έναν τελικό του 1976, όπου και έχασε το τρόπαιο από τον Ηρακλή στα πέναλτι. Τις επόμενες χρονιές δεν τα κατάφερε, καθώς αποκλειόταν είτε στους προημιτελικούς, είτε στους ημιτελικούς του θεσμού.

Εποχή Σταύρου Νταιφά 1979-1987:

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή στις 19 Ιανουαρίου 1979 τα ποδοσφαιρικά τμήματα των ερασιτεχνικών συλλόγων έγιναν επαγγελματικά και μετατράπηκαν σε Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες. Ταυτόχρονα, επιχειρηματίες και εφοπλιστές ανέλαβαν τις νέες ΠΑΕ αποκτώντας τα πλειοψηφικά πακέτα των μετοχών. Τον Ολυμπιακό ανέλαβε όμιλος επιχειρηματιών με πρόεδρο τον Σταύρο Νταϊφά.

 

5 ολ

Ο Ολυμπιακός επανήλθε γρήγορα στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος κατακτώντας τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα (1980–1983) και ένα ακόμα το 1987, τα δύο εκ των οποίων (1980 και 1982) έπειτα από αγώνες μπαράζ (επί της ουσίας ήταν αγώνες – τελικοί του πρωταθλήματος) που διεξήχθησαν στον Βόλο, νικώντας το 1980 τον Άρη με 2–0 (47′ Κουσουλάκης, 54′ Άλστρομ) και το 1982 τον Παναθηναϊκό με 2–1 (6′ Εσταβίγιο, 69′ Αναστόπουλος).

Το 1987 την ιδιοκτησία ανέλαβε ο επιχειρηματίας Γιώργος Κοσκωτάς, τον οποίο διαδέχθηκε ο συνεργάτης του Αργύρης Σαλιαρέλης από τον Νοέμβριο του 1988 έως τον Μάρτιο του 1992, διάστημα κατά το οποίο ο σύλλογος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα οικονομικά και αγωνιστικά από τα επακόλουθα του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει την εποχή εκείνη.

Αυτή ήταν και η πιο άσχημη περίοδος στην ιστορία της ομάδας, η οποία χαρακτηρίστηκε ως τα πέτρινα χρόνια, καθώς δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα για εννέα χρόνια, αν και κατά περιόδους απέδωσε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο έχοντας στη σύνθεσή της αναγνωρισμένης και υψηλής αξίας παίκτες, όπως ο Ούγγρος αστέρας Λάγιος Ντέταρι, ο Όλεγκ Προτάσοφ, ο Γκενάντι Λιτόφτσενκο, ο Γιούρι Σάβιτσεφ και ο Χουάν Χιλμπέρτο Φούνες. Το διάστημα αυτό κατέκτησε δύο φορές το κύπελλο Ελλάδας (1990 και 1992), καθώς και το Σούπερ Καπ του 1992. Κατάφερε επίσης να φτάσει μέχρι την προημιτελική φάση του κυπέλλου Κυπελλούχων την περίοδο 1992–93, αποκλείοντας τη Μονακό του Αρσέν Βενγκέρ και των αστέρων Κλίνσμαν, Τζοργκαέφ και Τουράμ με νίκη 1–0 μέσα στο Πριγκιπάτο.

Εποχή Σωκράτη Κόκκαλη 1993-2010:

Τον Μάρτιο του 1993 τον σύλλογο ανέλαβε ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος τον αναδιοργάνωσε σε όλα τα επίπεδα, αποπλήρωσε όλα τα χρέη του συλλόγου και δημιούργησε μια ισχυρή ομάδα, οδηγώντας τον Ολυμπιακό σε επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 1997 μέχρι το 2003 και δώδεκα συνολικά σε δεκατέσσερα χρόνια (1997–2010), ενώ η ομάδα πραγματοποίησε την καλύτερη παρουσία της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όταν έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 1998–1999.
Επί προεδρίας Σωκράτη Κόκκαλη, ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε με παίκτες διεθνούς φήμης και αξίας, όπως οι Τζιοβάνι, Ζάχοβιτς, Καρεμπέ και Ριβάλντο, ενώ οι παρουσίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο του Ολυμπιακού, του κορυφαίου ξένου παίκτη στην ιστορία του συλλόγου Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, καθώς και πολλών Ελλήνων, όπως του επί σειρά ετών πρώτου σκόρερ Αλέξη Αλεξανδρή, του ταχύτατου και εξαιρετικά παραγωγικού σε ασίστ και γκολ δεξιού μεσοεπιθετικού Στέλιου Γιαννακόπουλου και του επί μία επταετία 2003-2010 αναντικατάστατου αμυντικού μέσου Ιεροκλή Στολτίδη, συνέβαλαν σημαντικά στην αναγέννησή του.

Εποχή Ευάγγελου Μαρινάκη 2010-‘Εως σήμερα
Από τον Ιούνιο του 2010 πρόεδρος ανέλαβε ο Ευάγγελος Μαρινάκης υπό την ηγεσία του οποίου ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 6 συνεχόμενα πρωταθλήματα 2011, 2012, 2013, 2014, 2015,2016 και 3 νταμπλ 2012, 2013, 2015. Με την κατάκτηση του τίτλου το 2016 ο Ολυμπιακός πανηγύρισε το 43ο πρωτάθλημα της ιστορίας του, ενώ με την ταυτόχρονη κατάκτηση του νταμπλ, έφτασε τους αριθμούς – ρεκόρ των 27 κυπέλλων και των 17 νταμπλ.

Επί ιδιοκτησίας και προεδρίας Μαρινάκη, ο Ολυμπιακός ενισχύθηκε με πoδοσφαιριστές διεθνούς αξίας όπως, μεταξύ άλλων, οι Άλμπερτ Ριέρα, Μάρκο Πάντελιτς, Αριέλ Ιμπαγάσα, Ζαν Μακούν, Ρομπέρτο, Χαβιέρ Σαβιόλα, Αλεχάντρο Ντομίνγκες, Ερίκ Αμπιντάλ, Ιμπραχίμ Αφελάι, Εστέμπαν Καμπιάσο, ενώ στελέχη της βασικής ενδεκάδας το ίδιο διάστημα αποτέλεσαν οι Έλληνες διεθνείς Γιάννης Μανιάτης, Κώστας Μανωλάς, Κώστας Μήτρογλου, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Ανδρέας Σάμαρης, Βασίλης Τοροσίδης, Γιάννης Φετφατζίδης, Χοσέ Χολέμπας, Δημήτρης Σιόβας και Κώστας Φορτούνης, οι οποίοι με εξαίρεση τους δύο τελευταίους μεταγράφηκαν στη συνέχεια σε συλλόγους του εξωτερικού.

Αποτελεί την πλέον επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας κατακτήσει 43 πρωταθλήματα Ελλάδας, 27 κύπελλα Ελλάδας και 17 νταμπλ τίτλων, περισσότερα από κάθε άλλη ελληνική ομάδα, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως όλες οι υπόλοιπες έχουν συνολικά κατακτήσει 37 πρωταθλήματα. Ο Ολυμπιακός είναι επίσης μία από τις τρεις ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από την Α’ Εθνική κατηγορία.[10] Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει προκριθεί δύο φορές σε προημιτελικά διασυλλογικής διοργάνωσης, στο Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 1998–99 και στο κύπελλο Κυπελλούχων την περίοδο 1992–93, ενώ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (European Club Association – ECA).
Κατέχει το ρεκόρ της κατάκτησης 7 συνεχόμενων πρωταθλημάτων Ελλάδας (1997–2003), καταρρίπτοντας το 2003 το δικό του προηγούμενο ρεκόρ των 6 συνεχόμενων κατακτήσεων από τη δεκαετία του 1950 (1954–1959). Έχει να επιδείξει επίσης δύο φορές 5 συνεχόμενες κατακτήσεις (2005–2009, 2011–2015), μία φορά 4 (1980–1983) και άλλες δύο φορές 3 (1936–1938), (1973–1975).

Στο κύπελλο Ελλάδας κατέχει επίσης το ρεκόρ της κατάκτησης συνεχόμενων τροπαίων με 5 διαδοχικά την περίοδο 1957–61, έχοντας κατακτήσει και 4 διαδοχικά την περίοδο 1951–54. Τα 17 νταμπλ έχουν κατακτηθεί τις χρονιές 1947, 1951, 1954, 1957, 1958, 1959, 1973, 1975, 1981, 1999, 2005, 2006, 2008, 2009, 2012, 2013 και 2015, 3 εκ των οποίων διαδοχικά (1957, 1958, 1959). Επίσης, έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Ελλάδας αήττητος (1937, 1938, 1948, 1951, 1954 και 1955).[13]

Έδρα της ομάδας είναι το ανακαινισμένο απο τον Ιούνιο του 2004 Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης στο Φάληρο του Πειραιά, χωρητικότητας 32.000 θεατών.Σύμφωνα και με την UEFA, είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στην Ελλάδα.

Χρόνια πολλά Θρύλε της Ελλάδας!!!