Έλληνες ερευνητές μελετούν τις εκλάμψεις του Ηλίου, οι οποίες επιδρούν δυσμενώς –ή ακόμα και καταστροφικά, σε κάποιες περιπτώσεις– στις διαστημικές υποδομές, τα συστήματα πλοήγησης (GPS, Galileo), ακόμα και σε ραντάρ στην επιφάνεια της Γης.

Οι ερευνητές αυτοί ανήκουν στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, οι οποίοι συντονίζουν το ευρωπαϊκό έργο FLARECAST. Το πρόγραμμα αυτό, που αναμένεται να είναι επιχειρησιακά ενεργό στις αρχές του 2018, μόλις μπήκε στο τρίτο και τελικό έτος υλοποίησης.

 

Το έργο FLARECAST καινοτομεί επιχειρώντας να γεφυρώσει το κενό επικοινωνίας ανάμεσα σε επιστήμονες και τελικούς χρήστες του συστήματος πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων. Για το σκοπό αυτό, κατά το διάστημα 12 – 13 Ιανουαρίου 2017 συναντήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας MetOffice στο Exeter εξειδικευμένοι επιστήμονες με εκπροσώπους κυβερνήσεων, διαχειριστών δορυφόρων, αεροπορικών εταιρειών, οργανώσεων και υπηρεσιών.

 

Στόχος ήταν ο από κοινού σχεδιασμός της τελικής μορφής του συστήματος πρόγνωσης. Στο πρόγραμμα αυτό μετέχουν επιστήμονες από 9 ερευνητικούς φορείς 6 ευρωπαϊκών χωρών. Χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα–Πλαίσιο Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Grant Agreement No. 640216), με συνολικό προϋπολογισμό 2,4 εκατομμύρια ευρώ.