Του Ζώη Βέλλα

Για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε ότι οι δεσμοί… χρήματος μεταξύ των θεσμών (ή δανειστών ή τρόικας ή κουαρτέτου ή ΔΝΤ, Ε.Ε, ΕΚΤ, ΕΣΜ ή όπως αλλιώς μπορεί να τους πει κανείς) είναι τόσο ισχυροί που δεν πρόκειται να σπάσουν για την Ελλάδα.

Η συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ -έστω και σαν «κάβα», για την περίπτωση δηλαδή που δεν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%- δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτοί «όλοι μαζί ήρθαν, όλοι μαζί θα φύγουν» και δεν θα πρέπει ποτέ η ελληνική κυβέρνηση να ποντάρει στις πρόσκαιρες μεταξύ τους διαφωνίες.

 

Το πιθανότερο είναι ότι οι δανειστές θα απαιτήσουν από τώρα αν όχι νομοθέτηση, τουλάχιστον σαφή περιγραφή των μέτρων που θα καλύψουν την πιθανή μελλοντική τρύπα κι αυτό θα προκαλέσει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα, όπως παραδέχθηκε και χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι ένα τέτοιο πακέτο αν έρθει στη Βουλή θα καταψηφιστεί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία των θεσμών έκλεισε σε μυστική συνάντηση μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ, του Μάριο Ντράγκι, του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή αργά το βράδυ.

 

Η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε την Κυριακή αργά το απόγευμα να παραδεχθεί τη συμφωνία των δανειστών για επιπλέον μέτρα, συμπληρώνει όμως ότι αφενός μεν τα συνδέει με τη συζήτηση αναδιάρθρωσης του χρέους, αφετέρου δεν τα έχει ακόμα αποδεχθεί.

 

Και αυτές οι δύο προϋποθέσεις είναι στον αέρα, καθώς:

1. Οι δανειστές -και ιδίως η Γερμανία- δεν είναι πρόθυμοι και κωλυσιεργούν να ανοίξουν τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, παρότι προβλέπεται από το Μνημόνιο του καλοκαιριού ότι θα πρέπει να ανοiξει αμέσως μετά την αξιολόγηση.

2. Το ότι ακόμα δεν έχει αποδεχθεί η ελληνική πλευρά την απαίτηση των θεσμών για τα επιπλέον μέτρα των 3 δισ. δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν θα το θέσουν οι θεσμοί στην διαπραγμάτευση, που ξαναρχίζει σήμερα Τρίτη και δεν θα αποτελέσει γι΄ αυτούς καθοριστικό στοιχείο για να συμφωνήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

 

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ανάμεσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα, αλλά θα εφαρμοστούν εάν και μόνο εάν δεν καλυφθεί ο στόχος του 3,5%, το 2018. Όπως υποστηρίζουν στο Μάξιμου, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%, να εφαρμοστούν και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ.

 

«Και είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%» αναφέρει το Μαξίμου και καταλήγει:

 

«Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στο τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».