Της Μαρίας Ρουσοχατζάκη*

Γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με ευκολία, ενώ άλλοι καταρρέουν από το άγχος;  Έρευνες αποδεικνύουν ότι η συνειδητότητα είναι η απάντηση. Με απλά λόγια, η συνειδητότητα συνίσταται στην πλήρη αντίληψη και κατανόηση του τι αισθανόμαστε κάθε στιγμή-χωρίς ερμηνεία ή κρίση.

Για πολλούς ανθρώπους, η συνειδητότητα περιλαμβάνει διαλογισμό με τις ώρες. Ωστόσο, είναι μια συλλογή από πρακτικές και δεξιότητες, που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το άγχος πιο αποτελεσματικά, να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας καλύτερα και να βελτιώσουμε την εστίαση και την παραγωγικότητά μας.

Πέραν του διαλογισμού, άλλες πρακτικές περιλαμβάνουν ελεγχόμενη αναπνοή, ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης και πνευματική εξάσκηση της αυτογνωσίας. Το 80% των πιο επιτυχημένων ανθρώπων του κόσμου κάνουν ασκήσεις συνειδητότητας καθημερινά. Αυτό που κάνουν είναι:

1. Δεν εξαρτώνται άκριτα από τα συναισθήματά τους

Όταν προκύπτουν λυπηρά συναισθήματα, συχνά βιαζόμαστε να τα εκλογικεύσουμε, να ρίξουμε το φταίξιμο στους άλλους ή προσπαθούμε απεγνωσμένα τα απωθήσουμε. Οι νοήμονες άνθρωποι δεν αντιδρούν φευγαλέα, αλλά ήρεμα και συγκρατημένα. Αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, τα ταυτοποιούν και βρίσκουν ρους απαιτούμενους και ρεαλιστικούς για εκείνους τρόπους να προχωρήσουν, κρατώντας την αξιοπρέπειά τους.

 

2. Προσέχουν και ελέγχουν τις επαναλαμβανόμενες σκέψεις τους, που συχνά τους παιδεύουν

Έρευνες εκτιμούν ότι το 98% από τις περίπου 70.000 σκέψεις που έχουμε καθημερινά, είναι οι ίδιες. Οι άνθρωποι με συνειδητότητα ψάχνουν υπερβολικές, άλογες και μη ρεαλιστικές σκέψεις που θα τους προκαλέσουν αδικαιολόγητο άγχος. Επιλέγουν εποικοδομητική κουβέντα αντί του να γίνουν θύμα της εσωτερικής κριτικής τους.

 

3. Είναι περίεργοι και ρωτούν

Οι άνθρωποι με συνειδητότητα είναι εξαιρετικοί ακροατές και ενδιαφέρονται για τα λόγια, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων. Ρωτούν ανοιχτές ερωτήσεις για να ενθαρρύνουν την ευαισθησία και να δημιουργήσουν ψυχολογική ασφάλεια με αυτούς που συνδιαλέγονται. Η ενδοσκόπηση είναι μια κεντρική συνήθεια της συνειδητότητας, που μας βοηθά να εναρμονιστούμε στο εκάστοτε περιβάλλον και να εκτιμήσουμε θετικά αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

 

4. Αγκαλιάζουν τις ατέλειες (και στον εαυτό τους και στους άλλους)

Η τελειομανία σκοτώνει την ευτυχία. Οι άνθρωποι με συνειδητότητα κατανοούν ότι στοχεύοντας σε υψηλούς στόχους και μόνον, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα του εδώ και τώρα, θα οδηγηθούν σε απογοήτευση.

 

5. Ασκούνται στην προληπτική αυτοφροντίδα

Κάθε μέρα παίρνουμε περίπου 35.000 αποφάσεις, από το τι να φορέσουμε μέχρι το πώς να διοικήσουμε την εταιρία μας. Οι άνθρωποι με συνειδητότητα διαχειρίζονται τις πηγές ενέργειάς τους, προκειμένου να αποφασίσουν αλλά και να δράσουν. Προειδοποιούν την εσωτερική τους κατάσταση να ψάξει για σημάδια εξάντλησης. Αναπληρώνουν τα πνευματικά και συναισθηματικά αποθέματά τους, πριν εξαντληθούν.

*Μαρία Ρουσοχατζάκη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας
Λογοπαθολόγος M.S., C.C.C. – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων,
www.mrous.gr
E-mail : logos@mrous.gr
Facebook : Μαρία Ρουσοχατζάκη
Youtube: Μαρία Ρουσοχατζάκη