Κοινωνική ευεξία και βιωσιμότητα είναι η λύση στην κρίση, σύμφωνα με το διάσημο οικονομολόγο και νομπελίστα Γιόζεφ Στίγκλιτς, που τον ακούσαμε να μιλάει σε ένα από τα διαπρεπέστερα πανεπιστήμια στον τομέα του business, στο INSEAD του Φοντενεμπλό της Γαλλίας.

Αυτή τη φορά δεν τα έβαλε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν δείχνει καμία αλληλεγγύη στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Ίσως γιατί οι χειρότερες μέρες που είχε προβλέψει ότι θα έρθουν είναι πλέον εντός των τειχών, τουλάχιστον στη χώρα μας. Έτσι, μιλώντας σε μια ημερίδα με θέμα «Κοινωνία και πρόοδος» έκανε μια θεωρητική προσέγγιση για το λεγόμενο wellbeing & sustainability, δηλαδή την κοινωνική ευεξία και βιωσιμότητα. Ο 73χρονος οικονομολόγος πιστεύει πως τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν τελικά ένα σημαντικό παράγοντα στα μελλοντικά σχέδια διαχείρισης καταστάσεων οικονομικής κρίσης.

 

Στο πάνελ δίπλα του ήταν ο Ζαν-Πολ Φιτούσι και η αντιπρόσωπος του Αμαρτία Σεν, οι οποίοι συμφώνησαν για την πολυπλοκότητα των οικονομικών συστημάτων και επεσήμαναν πως το ΑΕΠ έχει περιορισμένη δύναμη ως μέτρηση για την πραγματική πρόοδο μιας οικονομίας. Επανέλαβαν το θεωρητικό πλαίσιο βιωσιμότητας και σκιαγράφησαν μια εικόνα με ανάπτυξη, όπου οι βιώσιμες οικονομίες θα πρέπει να λάβουν μια ολιστική προσέγγιση προς τις έννοιες της προόδου πέραν του ΑΕΠ και τελικά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και σε μη οικονομικές πτυχές της ευημερίας.

 

Σε αυτή τη θεωρητική προσέγγιση έμπλεξαν και την ιδέα του καπιταλισμού με την κοινωνική ευεξία και το τι θα έπρεπε να κάνουν οι εταιρείες για να αυξήσουν την κοινωνική ευεξία, τη διαχείριση της διαφορετικότητας των πολιτισμών και άλλα.

Βέβαια για το πώς θα γίνουν όλα αυτά, άβυσσος!