Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται σε διαφορετικό τέμπο αισιοδοξίας, αλλά συμφωνούν σε ένα πράγμα: η παρουσία του ΔΝΤ παρέχει τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Οι ενστάσεις Σόιμπλε για την αδρανοποίηση της ελληνικής πλευράς, αν λάβουμε την πολυπόθητη ρύθμιση, μπορούν να καμφθούν μόνο από την ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι, που φοβάται την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών υπό το βάρος των «κόκκινων» δανείων, είναι έτοιμος να παρακάμψει τον καβγά Ε.Ε.- ΔΝΤ και να εκδώσει δική του έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

 

Αυτό το μαξιλάρι εμπιστοσύνης θα ανοίξει τις πόρτες των αγορών για να αρχίσει να δανείζεται η Ελλάδα, μέσα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης  σ’ αυτό το σενάριο αναφερόταν όταν δήλωνε πως θα έχουμε σταδιακή έξοδο στις αγορές μέχρι τον Μάιο.

 

Οι Γάλλοι επιθυμούν τη γρήγορη έκβαση της υπόθεσης γιατί τρέχουν σε μια  προεδρική κούρσα που κρύβει πολλές εκπλήξεις και δεν θα ασχοληθούν με μας. 

 

Μοσκοβισί: Πολύ κοντά το deal για το χρέος

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως είναι σε θετική κατεύθυνση οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Είναι πεπεισμένος ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση του ελληνικού προγράμματος, σε φάση επιτυχίας. Γνωρίζω, ανέφερε, ότι απαιτείται προσπάθεια από τον ελληνικό λαό, το έχω συνειδητοποιήσει αυτό, αλλά νομίζω ότι η ανταμοιβή είναι μέσω της ανάπτυξης, της εμπιστοσύνης και των θέσεων εργασίας. Ελπίζω πως μια συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών.

Χρειαζόμαστε μαζί μας το ΔΝΤ, είπε ο κ.Μοσκοβισί.

 

Κερέ: Έλεγχος προόδου στο Eurogroup

Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, ωστόσο χαμήλωσε τον πήχυ των προσδοκιών για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι η συνεδρίαση «θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για καταγραφή της προόδου και καθορισμό του χρονοδιαγράμματος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

 

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Κερέ χαρακτήρισε παράγοντα αξιοπιστίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

 

Σε ό,τι αφορά την ποσοτική χαλάρωση, είπε ότι η αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος αποτελεί σημαντικό, όμως όχι το μοναδικό προσδιοριστικό παράγοντα.

 

Ο κ. Κερέ ανέφερε ότι η πρόσβαση στις αγορές πρέπει να βασίζεται στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, σημειώνοντας ότι η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.

 

Δήλωσε επιπλέον ότι το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και αναμένεται επιτάχυνση του πραγματικού ΑΕΠ το 2017, ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΚΤ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, συμφώνησε πρόσφατα με τις τέσσερις τράπεζες τις οποίες εποπτεύει στόχους για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.