Άλλοι δουλεύουν και χαμογελάνε και άλλοι δουλεύουν και σιχτιρίζουνε. Οι Έλληνες βρίσκονται στην κορυφή των πιο απασχολημένων Ευρωπαίων και μάλιστα με μικρή απόδοση. Σε αντίθεση με τη Σουηδία που δημιουργεί εργασιακούς παράδεισους.

Η ποιότητα ζωής βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο στη σκανδιναβική χώρα και έκανε ένα βήμα παραπάνω βάζοντας τέλος στο 8άωρο και προχώρησε σε μια προοδευτική κίνηση να εισαγάγει ένα νέο μοντέλο, που θέλει τους εργαζομένους να δουλεύουν μόνο 6 ώρες την ημέρα.

Πέρυσι, η σουηδική κυβέρνηση επέλεξε να χρηματοδοτήσει τη διεξαγωγή πειράματος σε γηροκομείο, με τους νοσηλευτές να εργάζονται έξι ώρες την ημέρα. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, τα αποτελέσματα ήταν υπέρ του 6αώρου.

Ένας από τους τρόπους μελέτης ήταν η μέτρηση της παραγωγικότητας σε σύγκριση με την ποιότητα φροντίδας των ασθενών.
Τα ευρήματα έδειξαν πως στη διάρκεια του έτους, η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευτών, που εργάζονταν για 6 ώρες, ήταν πιο παραγωγικοί σε σύγκριση με εκείνους που δούλευαν περισσότερο.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα, οι μελετητές ανέφεραν πως υπήρξαν και άλλα πλεονεκτήματα. Όσοι δούλευαν 6άωρο ήταν σχεδόν τρεις φορές λιγότερο πιθανό να πάρουν άδεια δύο εβδομάδων, ενώ μειώθηκε κατά το ήμισυ το ποσοστό που ζητούσε αναρρωτική. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι φάνηκαν να είναι και πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.

Το μοντέλο αυτό έχουν εφαρμόσει πολλές επιχειρήσεις και τα οφέλη ήταν γνωστά ήδη πριν από χρόνια. Η Toyota το εφήρμοσε πριν από 14 χρόνια στα κέντρα που κάνει σέρβις στο Γκέτενμποργκ. Όπως διαπιστώθηκε και τότε, το προσωπικό ήταν πιο χαρούμενο, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 25%.