Μακάρι να αντελήφθη επιτέλους ο Αρ. Μπαλτάς τη σημασία καταγραφής του πολιτιστικού δυναμικού (σε πρόσωπα και προϊόντα) που διαθέτει η χώρα, έτσι ώστε να χαράσσεται η πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού με βάση τα στοιχεία αυτά.

Μακάρι η χαρτογράφηση του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα στην Ελλάδα (εικαστικά, παραστατικές τέχνες, μουσική, μουσεία, εκδόσεις, κινηματογράφος, gaming, design κ.λπ.), που ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟΑ, να μην κινείται στη λογική να δώσουμε κάποια χρήματα σε φίλους πανεπιστημιακούς που θα κάνουν μια μελέτη στο πόδι (σε τρεις μήνες), τα αποτελέσματα της οποίας θα πάρει στα χέρια του μόνο ο υπουργός.

 

Και το λέμε αυτό γιατί ανατίθεται μεν στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κατόπιν πρόσκλησης ενδιαφέροντος βέβαια, με ορίζοντα ολοκλήρωσης ώς το τέλος του 2016. Το υπουργείο δεν αναφέρει πόσο θα κοστίσει η εν λόγω μελέτη, η οποία θα γίνει με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και «με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Εποπτευόμενων Φορέων του ΥΠΠΟΑ».

Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 29 Αυγούστου 2016, η μελέτη θα περιλαμβάνει στατιστικά δεδομένα (με προδιαγραφές της Eurostat) τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, τα οποία θα παρουσιαστούν «συνοπτικά» (;) στα ελληνικά και αγγλικά. Το ΥΠΠΟΑ επαίρεται ότι αυτή η καταγραφή γίνεται επίσημα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Και έχει δίκιο. «Επίσημα» πρώτη φορά γίνεται. Έχει ωστόσο προηγηθεί η προσπάθεια καταγραφής όλου του πολιτιστικού χάρτη της χώρας από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, χωρίς καμία εθνική συμμετοχή και πόρους από το ΕΣΠΑ.

Είναι αλήθεια ότι ο πολιτιστικός τομέας αντιπροσωπεύει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχεδόν το 3% της απασχόλησης που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 6,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Σημειώνεται επίσης η ανθεκτικότητα που επέδειξε αυτός ο τομέας στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και το γεγονός ότι αναδεικνύεται ο πολιτισμός ως κορυφαίος εξαγωγικός τομέας της Ευρώπης.

 

Στην Ελλάδα τα στοιχεία που υπάρχουν είναι αποσπασματικά, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνεται υπόψη η οικονομική διάσταση του πολιτιστικού προϊόντος και οι θέσεις εργασίας που μπορούν να προσφερθούν στους τομείς που έχουν μια δυναμική οικονομικής ανάπτυξης. Η μελέτη Χαρτογράφησης, σύμφωνα με το υπουργείο, «αναμένεται να καταδείξει ότι και για την Ελλάδα ο Πολιτιστικός και Δημιουργικός τομέας αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας και συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της απασχόλησης, ειδικά των νέων ανθρώπων με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης. Κατά συνέπεια, ο σχεδιασμός πολιτικών για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν αποτελεί αναγκαιότητα και στρατηγική επιλογή».