Το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να είναι πιο χαλαροί στο πρώτο δίμηνο του 2016 ,αφού η χώρα δεν έχει σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις που να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αντίστοιχα με αυτά που αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση στο πρώτο δίμηνο του 2015.

Συγκεκριμένα, η μοναδική υποχρέωση του Ιανουαρίου αφορά την αποπληρωμή δόσης ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η οποία λήγει στις 13/01. Ο Φεβρουάριος είναι άδειος από οικονομικές υποχρεώσεις και οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο, μήνα κατά τον οποίο λήγουν δύο επιμέρους δόσεις προς το ΔΝΤ.

 

Η πρώτη στις 7 Μαρτίου συνολικού ύψους 298 εκατ. ευρώ και η δεύτερη στις 16 Μαρτίου συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ.
Εκτός από τις δανειακές υποχρεώσεις, το πρώτο δίμηνο δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και όσον αφορά την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Για τον μήνα Ιανουάριο προγραμματίζεται να προκύψει ταμειακό πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ, καθώς τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 3,822 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 3,625 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 110 εκατ. ευρώ σε τόκους εξυπηρέτησης του χρέους.Βέβαια αυτό οφείλεται στις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που δίνουν βαθιά ανάσα στα κρατικά ταμεία.

 

Ο Φεβρουάριος θα φέρει ταμειακά ελλείμματα 615 εκατ. ευρώ, καθώς με έσοδα διμήνου στα 8,661 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν δαπάνες 9,277 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,68 δισ. ευρώ σε τόκους.

 

Τον Μάρτιο το ταμειακό έλλειμμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και θα φτάσει στο 1,335 δισ. ευρώ. Ετσι και από τη μηνιαία κατανομή των δανειακών υποχρεώσεων αλλά και από τη μηνιαία κατανομή των εσόδων και των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού προκύπτει ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αποτελεί κομβικό σημείο για να κλείσει η κυβέρνηση την 1η αξιολόγηση, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα που θα τη βοηθήσουν να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου.

 

Το χρονοδιάγραμμα

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού που είχε γίνει τον Αύγουστο, μήνα σύνταξης και υπογραφής του 3ου μνημονίου, οι δύο υποδόσεις των 5,7 δισ. ευρώ είναι προγραμματισμένο να διοχετευτούν για την κάλυψη των πρωτογενών ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού (σ.σ.: προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζεται να δοθούν 1,9 δισ. ευρώ) για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους (σ.σ.: γι’ αυτό το σκοπό αντιστοιχούν 1,6 δισ. ευρώ) αλλά και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (σ.σ.: θα διατεθεί περίπου 1 δισ. ευρώ και γι’ αυτό το σκοπό).

 

Συνολικά, οι βασικές δανειακές υποχρεώσεις που πρέπει να αποπληρώσει η χώρα μέσα στο 2016 προς Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (σ.σ.: για τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης δεν υπάρχουν πληρωμές, δεδομένου ότι διανύουμε 10ετή περίοδο χάριτος) ανέρχονται στα 5,58 δισ. ευρώ.

 

Από αυτό το ποσό, περίπου τα 3,5 δισ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και κατά κύριο λόγο τον Ιούλιο, μήνα κατά τον οποίο λήγουν δύο ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σ.σ.: και τα δύο λήγουν στις 20 Ιουλίου και έχουν αθροιστικό ύψος 2,267 δισ. ευρώ). Μέσα στο πρώτο εξάμηνο πρέπει να πληρωθούν περίπου 2,1 δισ. ευρώ σχεδόν εξ ολοκλήρου προς το ΔΝΤ.

 

Μετά την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης και την εκταμίευση των 5,9 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα της δανειακής σύμβασης προβλέπει τέσσερις ακόμη εκταμιεύσεις για το 2016 συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.

 

Κάθε δόση αντιστοιχεί και σε ένα τρίμηνο, αν και με δεδομένο ότι η 1η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος Φεβρουαρίου, η επόμενη άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα δεν αναμένεται νωρίτερα από τον Μάιο.

 

Οι τέσσερις επιμέρους δόσεις έχουν ως εξής:
α. 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο
β. 5,4 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο
γ. 4,8 δισ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο και
δ. 1,9 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο.