Κλείσιμο όλων των μετώπων φαίνεται πως σχεδιάζεται στην πολιτική σκακιέρα.Μετά την σπουδή του ΟΗΕ,πως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίλυση του Κυπριακού,το άλλο αγκάθι στα »πλευρά» της εξωτερικής μας πολιτικής ,το Σκοπιανό έρχεται στο προσκήνιο σύντομα.

Με την βοήθεια του Αμερικανικού παράγοντα ,που άνοιξε την πόρτα του Λευκού Οίκου,αύριο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.Η ατζέντα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ,οι διμερείς σχέσεις και η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και ΠΓΔΜ.

 

 

Όμως  εκτιμούν ότι στη συνάντηση του κ.Μπάιντεν με τον κ.Γκρούεφσκι θα εξετασθεί και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως και η πολιτική κρίση στη χώρα και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τον διεθνή παράγοντα για την επίλυσή της.

 

Οι ΗΠΑ,δια της υφυπουργού Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ, έχουν δρομολογήσει και πιέζουν για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Το πιο σημαντικό, και ίσως πιο ανησυχητικό, είναι ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της πρόσκλησης προς την ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς αυτό να συμβεί σε Σύνοδο Κορυφής, όπως προκύπτει από το τηλεγράφημα του Ελληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ενδεχόμενο που θα προκαλούσε έντονες τριβές στις σχέσεις με την Ελλάδα και θα ανάγκαζε την Αθήνα να θέσει βέτο.

 

Η απόφαση να προσκληθούν τα Σκόπια στη διεθνή συνάντηση που οργάνωσε ο κ. Τζον Κέρι με τη συμμετοχή των χωρών που συμμετέχουν στη συμμαχία κατά του «Ισλαμικού Κράτους» ήταν γνωστή εδώ και αρκετές ημέρες στην ελληνική διπλωματία, η οποία κατέβαλε προσπάθειες να κληθεί η ΠΓΔΜ με το προσωρινό της όνομα. Ωστόσο, η Αθήνα συνάντησε την άρνηση της Ουάσιγκτον και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε και πάλι η κ. Νούλαντ.

 

Η κ. Νούλαντ έχει σχέδιο για τAην ΠΓΔΜ. Κατά την επίσκεψή της στα Σκόπια στις 13 Ιουλίου,αφού είχε επαφές με το σύνολο των πολιτικών παραγόντων της γειτονικής χώρας, ο Ελληνας πρέσβης στο τηλεγράφημά του προς την Αθήνα αναφέρει: «Βασικά μηνύματα που εξέAπεμψε η Νούλαντ είναι ότι “έφθασε η ώρα να τελειώνουμε με την πολιτική κρίση. Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ σας περιμένουν, οπότε και εσείς μη χάνετε την ευκαιρία και εφαρμόσετε τις μεταρρυθμίσεις που σας προτείνονται από την Ε.Ε., με την υποστήριξή μας και αφού προχωρήσετε, θα ασχοληθούμε και με την επίλυση του ονοματολογικού”».
Μάλιστα, η κ. Νούλαντ είχε θέσει τρεις προτεραιότητες για την πορεία της ΠΓΔΜ: την υιοθέτηση της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων για την αποκατάσταση της λειτουργίας της Βουλής (που έχει επιτευχθεί), την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων (προχωρούν με δυσκολία) και αμέσως μετά, την επίλυση του ονοματολογικού…

 

 

Το βέτο Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008,στοιχειώνει ακόμα 

H πόρτα του ΝΑΤΟ έμεινε και θα μείνει κλειστή για τα Σκόπια όσο συνεχίζουν την παρελκυστική και επικίνδυνη πολιτική τους έναντι της Ελλάδος και της σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.Προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ παραμένει η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα στο πρόβλημα του ονόματος, δήλωσε ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε πως θεμελιώδη αρχή του ΝΑΤΟ αποτελεί η συναίνεση και ότι για την ένταξη μίας χώρας στη Συμμαχία απαιτείται ομόφωνη απόφαση και από τις 28 χώρες-μέλη.

Παράληλλα, έχει εκφράσει  ανησυχία για την πολιτική κατάσταση στη χώρα και τόνισε ότι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από το σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, την εμπιστοσύνη στη λειτουργία του κράτους δικαίου και από την ελευθερία του Τύπου.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι αξίες αυτές αποτελούν τον πυρήνα της έκφρασης του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως η Συμμαχία πιστεύει πως αυτές θα γίνουν σεβαστές από την ΠΓΔΜ.

 

 

Η Ρωσία στο πλευρό της Ελλάδας 

Για πρώτη φορά η Ρωσία θέτει βέτο στην επέκταση του ΝΑΤΟ στις βαλκανικές χώρες και ειδικότερα στα Σκόπια που αφορά άμεσα την Ελλάδα που πολεμά μόνη της την ένταξή τους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία κάτι που το «πλήρωσε» η κυβέρνηση Κ.Καραμανλη όταν απέτρεψε την ΝΑΤΟποίηση του κρατικού μορφώματος στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου.

 

 

Η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι δεν «επιρέπεται» επιπλέον επέκταση του ΝΑΤΟ σε βαλκανικές και ανατολικοευρωπαϊκές χώρες αλλιώς…θα υπάρξουν αντίστοιχες επεκτάσεις της Ρωσίας και των συμμάχων της σε άλλες περιοχές, όπως η Υπερδνειστερία στην Μολδαβία, Οσετία και Αμπχαζία στην Γεωργία, και συνέχεια σε ρωσικές περιοχές που τώρα ανηκουν δοικητικά στην Ουκρανία, όπως το Χάρκοβο, την Χερσώνα και την Οδησσό. Ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Βοσνία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το Μαυροβούνιο θα θεωρούνταν «πρόκληση»έχει ξεκαθαρίσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ προς πρώην κομμουνιστικές περιοχές της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Βοσνία επιδιώκουν να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ακολουθώντας τα ίχνη της Αλβανίας και την Κροατίας, που έγιναν μέλη της το 2009.

 

Ερωτηθείς σχετικά με την ένταξη των τριών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε προς τη βοσνιακή εφημερίδα «Ντνέβνι Αβάζ»: «Αναφορικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, την θεωρώ σφάλμα, ακόμη και πρόκληση». «Είναι, κατά κάποιον τρόπο, μια ανεύθυνη πολιτική που υπονομεύει την αποφασιστικότητα να οικοδομηθεί ένα σύστημα ίσης και κοινής ασφάλειας στην Ευρώπη, ίσης για τον καθένα ανεξάρτητα από το αν μια χώρα είναι μέλος αυτού ή του άλλου συνασπισμού»υπογράμμισε.

 

  

Γίνεται αντιληπτό πως η παρτίδα »πόκερ» που παίζεται έχει πολλούς παίκτες και ίσως είναι μια ευκαιρία να λυθεί η υπόθεση «όνομα» που σέρνεται από το 1992.