Με τα κόκκινα δάνεια να αγγίζουν τα 107 δισ. Ευρώ, οι τράπεζες αναζητούν τρόπο για να ξεφύγουν από την επικίνδυνη κατάσταση, προτείνοντας τέσσερις λύσεις στους δανειολήπτες τους έτσι ώστε τα δάνεια να εξυπηρετούνται ξανά.

Ρυθμίσεις – εξπρές για τα «κόκκινα» δάνεια, ανάλογα με το ύψος και το προφίλ του κάθε δανειολήπτη, απαιτεί από τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, τη Δευτέρα.

Ήδη, η BlackRock ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση όλων των προβληματικών δανείων και παρέδωσε την ανάλυσή της (segmentation report) στην Τράπεζα της Ελλάδος την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από σήμερα και έως το τέλος Φεβρουαρίου η ΤτΕ μαζί με το ΤΧΣ θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα καθώς και το ακριβές ποσοστό που κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων.

Βάσει αυτών, κάθε τράπεζα ανά μήνα θα έχει συγκεκριμένο ποσοτικό στόχο και η ΤτΕ θα αξιολογεί την ικανότητά της να πιάνει το στόχο αυτό. Σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, οι τράπεζες ενδεχομένως θα πρέπει να προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ηδη στο τραπέζι υπάρχουν τέσσερις πιθανές λύσεις:

-Η ανταλλαγή του ακινήτου του δανειολήπτη με άλλο μικρότερο και πιο χαμηλής αξίας από το πρώτο.Το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη.

-Το πρώτο με βάση τις δυνατότητες του δανειολήπτη θα εξυπηρετείται, ενώ το δεύτερο μέρος του ποσού θα παγώνει, μετά από συμφωνία με τον δανειολήπτη θα παγώνει για ένα διάστημα ως και πέντε ή και δέκα χρόνια.

-Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ακόμη και πέραν του προσδόκιμου ορίου ζωής με μεταφορά των υποχρεώσεων στους εγγυητέςή κληρονόμους του δανειολήπτη.

-Η μεταβίβαση της κυριότητας στην τράπεζα απ’ την οποία έχουν πάρει το δάνειο, η παραμονή στο ίδιο σπίτι και η πληρωμή ενός είδους ενοικίου το οποίο θα καθορίζεται με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Τι έγινε σε άλλες χώρες

Στην Ιρλανδία και στην Ισπανία οι «κακές τράπεζες» τόσο ο ΝΑΜΑ όσο και η Sareb δημιουργήθηκαν κυρίως για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου του τραπεζικού τομέα.

Ο ΝΑΜΑ δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 2009 και μεταφέρθηκαν εμπορικά στεγαστικά δάνεια λογιστικής αξίας 77 δισ. ευρώ με μέσο συντελεστή απομείωσης 30% και η χρηματοδότηση έγινε μέσω κρατικών ομολόγων, τα οποία ήταν επιλέξιμα ως εγγυήσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Eλέγχεται κατά 51% από ιδιωτικά κεφάλαια και 49% από την ιρλανδική  κυβέρνηση ελέγχεται κατά 55% από ισπανικές τράπεζες και 45% από τον κρατικό φορέα FROΒ και έθεσε ως στόχο «να μπορεί να μοχλεύει αποτελεσματικά και σχετικά φθηνά το αρχικό κεφάλαιο που θα εισρεύσει σε αυτήν, έτσι ώστε να μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερο μέρος από τα προβληματικά δάνεια».

Αντίστοιχα στη Sareb,το Δεκέμμβριο του2012, μεταφέρθηκαν στεγαστικά δάνεια τόσο ιδιωτών όσο και κατασκευαστών 100 δισ. ευρώ με μέσο συντελεστή απομείωσης 45%, τα οποία εξαγοράστηκαν με τη χρήση κρατικών εγγυήσεων.Eλέγχεται κατά 55% από ισπανικές τράπεζες και 45% από τον κρατικό φορέα Fund Of Orderly Bank Restructuring (FROΒ).