Μία ημέρα μετά την ενόχληση που εξέφρασε ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δημοσίευση του επίμαχου ρεπορτάζ στη «Hurriyet», η εφημερίδα άλλαξε αιφνιδιαστικά το διευθυντή της χωρίς να αναφέρει τους λόγους.

Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης του ομίλου στον οποίο ανήκει η εφημερίδα οδηγήθηκε πρώτη φορά αυτοπροσώπως ενώπιον δικαστή για υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί, όπως συνήθιζε ο 80χρονος, να καταθέσει μέσω του συνηγόρου του. To δημοσίευμα άφηνε να εννοηθεί πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού, και ο πρόεδρος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το ρεπορτάζ.

Το βράδυ της Τετάρτης, η «Hurriyet» ενημέρωσε, με μία λιτή ανακοίνωση, πως «αναλαμβάνει νέος διευθυντής της ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Φικρέτ Μπιλά, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Σεντάτ Εργκίν». Η «Hurriyet» ανήκει στον όμιλο Dogan, ο ιδρυτής, Αϊντίν Ντογάν, είχε επίσης κληθεί την Τετάρτη να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο καυσίμων σε μία υπόθεση που αφορά προηγούμενη δεκαετία.

Ο 80χρονος Ντογάν, που μέχρι το 2010 διηύθυνε τον όμιλο, θεωρείται κορυφαία προσωπικότητα του κοσμικού κατεστημένου της Τουρκίας και είχε επι μακρόν τεταμένες σχέσεις με τον Ερντογάν και το κόμμα του.

Ο όμιλός του αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι πριν από μια δεκαετία διηύθυνε ένα δίκτυο λαθρεμπορίου καυσίμων, και ο Ντογάν μαζί με τον 64χρονο Ερσίν Οζιντσέ της Isbank αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 24 ετών με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής συμμορίας, λαθρεμπορία και απάτη.

Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που ο Ντογάν καλείται να παρουσιαστεί ο ίδιος ενώπιον δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή αντί να εκπροσωπηθεί από το δικηγόρο του. Ντογάν και Οζιντσέ αρνούνται τις κατηγορίες. Η «Hurriyet» μπήκε στο στόχαστρο του Ερντογάν έπειτα από τη δημοσίευση στο φύλλο της 25ης Φεβρουαρίου ενός ρεπορτάζ, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει τη γνώμη του στρατού προτού άρει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τις γυναίκες που υπηρετούν ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί στον στρατό.

Ο τίτλος του ρεπορτάζ θεωρήθηκε ότι υπαινίσσεται την ύπαρξη κόντρας μεταξύ στρατού και κυβέρνησης, ένα ευαίσθητο ζήτημα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Την Τρίτη ο πρόεδρος Ερντογάν άσκησε κριτική εις βάρος του ρεπορτάζ της εφημερίδας.