Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Πριν από λίγες ημέρες συμφωνήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας έκδοσης τριών νομοθετικών πράξεων της Ε.Ε. Πρόκειται:

1) Ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό έγγραφο: Εκδόθηκε κανονισμός με τον οποίο θεσπίζεται ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό έγγραφο για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (Ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό έγγραφο για την επιστροφή), με συγκεκριμένα στοιχεία για τη μορφή, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και τις τεχνικές προδιαγραφές του.

Πρόκειται για τον κανονισμό σχετικά με τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού εγγράφου για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών, που εκδόθηκε σε αναζήτηση λύσεων για το πρόβλημα των μεταναστευτικών πιέσεων.

Τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και οι τεχνικές προδιαγραφές του νέου ταξιδιωτικού εγγράφου θα διευκολύνουν την αναγνώρισή του από τρίτες χώρες και θα επιταχύνουν τις επιστροφές στο πλαίσιο των συμφωνιών επανεισδοχής ή άλλων ρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί από την ΕΕ ή από τα κράτη μέλη με τρίτες χώρες.

Το νέο ταξιδιωτικό έγγραφο θα μειώσει επίσης το διοικητικό και γραφειοκρατικό φόρτο και τη χρονική διάρκεια των διοικητικών διαδικασιών που απαιτούνται για την εξασφάλιση της επιστροφής και της επανεισδοχής των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών.

2) Εργασία στην Αλιεία: Εκδόθηκε οδηγία, με την οποία αποκτά νομική ισχύ η συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων της ΕΕ (Cogeca, ETF και Europêche) για την εφαρμογή της Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας- ΔΟΕ του 2007 σχετικά με την εργασία στον τομέα της αλιείας.

Σκοπός είναι να εξασφαλισθούν στους αλιείς καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπής εργασία επί των αλιευτικών σκαφών που φέρουν τη σημαία κράτους μέλους της ΕΕ, εντός και εκτός των υδάτων της.

Η οδηγία, που εκδόθηκε, καλύπτει τις στοιχειώδεις απαιτήσεις όσον αφορά τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των αλιέων ανοικτής θαλάσσης, τους όρους παροχής υπηρεσιών, την επαγγελματική ασφάλεια, την προστασία σε περίπτωση ασθενείας που συνδέεται με την εργασία, τις διαδικασίες σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου, την ιατρική περίθαλψη επί του πλοίου, τις αμοιβές των αλιέων, καθώς και τα θέματα στέγασης και διατροφής.

Η οδηγία αυτή ευθυγραμμίζει την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ με τις νέες διατάξεις της Σύμβασης της ΔΟΕ.

3) Προστασία των εργαζομένων: Το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία ως προς ΕΕ για τη σχετική νομοθεσία.

Τι προβλέπει
Η οδηγία, μεταξύ άλλων, προτείνει να καθοριστούν όρια έκθεσης για 11 επιπλέον καρκινογόνους παράγοντες, πέραν εκείνων που καλύπτονται από την ισχύουσα οδηγία του 2004. Πρόκειται για:

την εισπνεύσιμη σκόνη κρυσταλλικού διοξειδίου του πυριτίου
το 1,2-εποξυπροπάνιο
το 1,3-βουταδιένιο
το 2-νιτροπροπάνιο
το ακρυλαμίδιο
ορισμένες ενώσεις χρωμίου (VI)
το αιθυλενοξείδιο
την o-τολουϊδίνη
τις κεραμικές διαθλαστικές ίνες
το βρωμοαιθυλένιο
την υδραζίνη

Η οδηγία αναθεωρεί επίσης τα όρια που ισχύουν για το μονομερές βινυλοχλωρίδιο και τις σκόνες σκληρών ξύλων, προσαρμόζοντάς τα με βάση τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Θα καθιερωθούν ελάχιστες απαιτήσεις για την εξάλειψη και μείωση όλων των καρκινογόνων ή μεταλλαξιογόνων παραγόντων. Οι εργοδότες θα υποχρεούνται επίσης να εντοπίζουν και να εκτιμούν τους κινδύνους για τους εργαζομένους που συνδέονται με την έκθεση σε ορισμένους καρκινογόνους (και μεταλλαξιογόνους) παράγοντες και πρέπει να αποτρέπουν την έκθεση σε αυτούς, εφόσον αυτή κρίνεται επικίνδυνη.

Όπου είναι τεχνικά δυνατό, απαιτείται η υποκατάσταση από μη επικίνδυνες ή λιγότερο επικίνδυνες διεργασίες ή χημικούς παράγοντες.

Μεγάλο πρόβλημα για την υγεία
Οι εκτιμήσεις για τις επαγγελματικές ασθένειες δείχνουν ότι ο επαγγελματικός καρκίνος λόγω έκθεσης σε καρκινογόνους παράγοντες εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα και ότι η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει στο μέλλον. Ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην ΕΕ. Ετησίως, το 53% των θανάτων που συνδέονται με την εργασία αποδίδεται στον καρκίνο, έναντι 28% που αποδίδεται σε ασθένειες του κυκλοφορικού και 6% που οφείλεται σε ασθένειες του αναπνευστικού.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας της Σλοβακίας Jan Richter σκοπός είναι να σωθούν 100.000 ζωές μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Η οδηγία αναμένεται να εκδοθεί το Φεβρουάριο του 2017.

Πηγή: Blog: marina anastas.kourbela