Τετραθάλαμος και ιδιαίτερος αρχιτεκτονικά είναι ο νέος μακεδονικός τάφος που αποκαλύφθηκε στα έργα κατασκευής δικτύων αποχέτευσης του Νομού Πέλλας μέσα στον σύγχρονο οικισμό της Πέλλας. Το ενδιαφέρον σε αυτόν τον τάφο είναι ότι εκτός από το κεντρικό σκέλος, με προθάλαμο και κυρίως θάλαμο, διαθέτει δύο ακόμη πλευρικούς θαλάμους που ανοίγονται στη βόρεια και νότια πλευρά του προθαλάμου. Από το κεντρικό σκέλος (ύψους τοίχων 2,50 μ.) έχει καταστραφεί η καμαρωτή οροφή. Σώζονται όμως οι καμάρες των πλευρικών θαλάμων και μάλιστα σε άριστη κατάσταση.

Στο εσωτερικό του νότιου πλευρικού θαλάμου υπάρχει λίθινο βάθρο, πάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί η κλίνη του νεκρού ή της νεκρής. Η είσοδος του αντικρινού βόρειου θαλάμου προστατευόταν με φράγμα, από το οποίο διατηρείται η κατώτερη λιθόπλινθος, όπως αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας.

 

Ο δρόμος και η πρόσοψη του τάφου, δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί. Ωστόσο, από τα πεσμένα αρχιτεκτονικά μέλη οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι η πρόσοψη θα έχει μνημειακή διαμόρφωση με αετωματική επίστεψη.

tafos 1
Το θυραίο άνοιγμα του προθαλάμου έκλεινε με ξύλινη θύρα ύψους 2,78 μ και πλάτους 1,30 μ. Δυστυχώς, ο τάφος έχει συλληθεί από την αρχαιότητα, όπως οι περισσότεροι μακεδονικοί τάφοι. Ολόκληρα αγγεία, λυχνάρια και ειδώλια, που περισυλλέχθηκαν από το εσωτερικό του προθαλάμου, ανάγουν την κατασκευή του μνημείου στο πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ..

Ο μακεδονικός αυτός τάφος αποτελεί έναν από τους συνολικά δεκαοκτώ κιβωτιόσχημους και κεραμοσκεπείς τάφους του ανατολικού νεκροταφείου της Πέλλας, πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου που βρέθηκαν τελευταία με αφορμή το ίδιο έργο.