Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

Σκοτεινό θρίλερ εκδίκησης από τον Εγκογιάν.

 

*** 1/2 – Γράμμα από το παρελθόν

Remember. Καναδάς, 2015. Σκηνοθεσία: Ατόμ Εγκογιάν. Σενάριο:Μπέντζαμιν Ογκαστ. Ηθοποιοί: Κρίστοφερ Πλάμερ, Μάρτιν Λάνταου, Ντιν Νόρις, Μπρούνο Γκανς. 94′

 

Με το θέμα της δικαιοσύνης καταπιάνεται η ταινία «Γράμμα από το παρελθόν» («Remember- -Θυμάσαι», όπως ειναι ο πρωτότυπος τίτλος) του Ατόμ Εγκογιάν. Θρίλερ με κεντρικό ήρωα ένα σχεδόν 90άρη, που υποφέρει από άνοια, Εβραίο, τον Ζεν Γκούντμαν, από τα λιγοστά, όπως μαθαίνουμε, επιζήσαντα θύματα του Αουσβιτς, ο οποίος, βοηθούμενος από έναν άλλο, επιζήσαντα όπως κι αυτός, συνομήλικό του, αν και ανάπηρο, Εβραίο, αναλαμβάνει μιαν αποστολή εκδίκησης: να ανακαλύψει και να σκοτώσει τον αξιωματικό των Ες Ες, υπεύθυνο για την εξόντωση στο στρατόπεδο του Αουσβιτς, των οικογενειών τους.

 

Ο Εγκογιάν αφηγείται την πορεία του Ζεν άλλοτε με μακρινά κι άλλοτε με κοντινά, πάντα όμως ακίνητα, ιδιαίτερα προσεγμένα εικαστικά, πλάνα, αναπτύσσοντας με μικρολεπτομέρειες που κάνουν πιο οικείο το χαρακτήρα του ήρωα του, καταγράφοντας τις διάφορες καταστάσεις έτσι ώστε να δημιουργείται το κατάλληλο (συχνά χιτσκοκικής έμπνευσης) σασπένς, χρησιμοποιώντας με φαντασία τη μουσική, για να μας προσφέρει ένα αρκετά συναρπαστικό, σκοτεινό θρίλερ, στα όρια του νουάρ, με ένα εξαιρετικό, απρόσμενο φινάλε, που ρίχνει φως και στο βασικό θέμα της ταινίας.

 

Στις μικρές εκπλήξεις της ταινίας, η εξαίρετη ερμηνεία του Ντον Νόρις (γνωστού μας από τη θαυμάσια τηλεοπτική σειρά «Breaking Bad»), στο ρόλο του γιου ενός ναζί, που υποδέχεται τον Ζεν, πιστεύοντας πως είναι φίλος του ναζί πατέρα του για να ανακαλύψει εξοργισμένος πως πρόκειται για Εβραίο.

 

 

esa fos

 

*** Το μέσα φως

Ελλάδα, 2015. Σκηνοθεσία-σενάριο: Σταύρος Ψυλλάκης. Φωτογραφία: Μιχάλης Γεράνιος. Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας. 92′

 

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πορτρέτο του 86χρονου Γιώργη Μαρκάκη, οφθαλμίατρου και ιδρυτή του μουσείου «Λυχνοστάτης» στη Χερσόνησο της Κρήτης, παρουσιάζει στο όμορφο ντοκιμαντέρ του, «Το μέσα φως», ο Σταύρος Ψυλλάκης (γνωστός μας από το άλλο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του, «ΜΕΤΑΞΑ, ακούγοντας το χρόνο»).

 

Μέσα από τις μνήμες του συμπαθητικού αυτού οφθαλμίατρου και με ευπρόσδεκτα αποσπάσματα από απολαυστικές μαντινάδες που αναφέρει κάθε τόσο, καθώς και τη θυμοσοφία του («μάτια έχουμε αλλά δεν βλέπουμε» θα πει, πολύ σοφά, κάποια στιγμή), μαθαίνουμε για τον παππού του (τον πρώτο δάσκαλό του), την αγάπη του για τη φύση και τη λαογραφία της περιοχής (που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή μέσα από το μουσείο του). Μι όμορφη ταινία, ύμνος στη ζωή αλλά και στη φύση και την ομορφιά της.

 

kazantza

 

 

** 1/2- 33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη

Ελλάδα, 2015. Σκηνοθεσία-σενάριο-φωτογραφία: Μένιος Καραγιάννης. Μουσική: Γιώργος Κατσάνος. 90′

 

Ο τίτλος της ταινίας, τριάντα τρεις χιλιάδες τριακόσιοι τριάντα τρεις, αναφέρεται στους στίχους του επικού ποιήματος «Οδύσσεια» που έγραψε ο μεγάλος συγγραφέας μας, Νίκος Καζαντζάκης. Για το σκηνοθέτη της ταινίας, το ποίημα αυτό του Καζαντζάκη, που του πήρε 15 χρόνια για να το γράψει, παραμένει, αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, το καλύτερο έργο του. Αφορμή για τον Καράγιαννη να μας οδηγήσει από τη Σουηδία (όπου συναντάμε τον 102 χρόνων Σουηδό που έμαθε ελληνικά για να μεταφράσει το έργο) μέχρι την Αμερική, την Αθήνα, την Κρήτη και την Τήνο, σε ένα όμορφο πνευματικό ταξίδι αναζήτησης, με ωραία πρωτότυπη μουσική από τον Γιώργο Κατσάνο.

 

{source}
<iframe width=»640″ height=»360″ src=»https://www.youtube.com/embed/vFxXCoprNqc» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}