Νέες ποινικές διώξεις για χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς ύστερα από έρευνες που διενεργήθηκαν, κατά αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι χειρίστηκαν τα θέματα αυτά στις αρχές του 2000 στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν επικεφαλής του ήταν ο Γ. Παπανδρέου.

 

Η δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου αφορά τους παράγοντες του υπουργείου που ενέκριναν τις επίμαχες χρηματοδοτήσεις, ενώ η σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί, θα διαβιβαστεί τυπικά στη Βουλή για τυχόν αναζήτηση ποινικών ευθυνών του τότε υπουργού και υφυπουργού, με δεδομένο ότι οι όποιες ευθύνες, αν μπορούσαν να αναζητηθούν, έχουν πλέον αμετάκλητα παραγραφεί λόγω των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών.

 

Με δράση στη Σερβία

 

Η υπόθεση αφορά χρηματοδοτήσεις μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που ανέπτυξε δράση στη Σερβία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με ποσά που φθάνουν συνολικά τις 900.000 ευρώ.

Η έρευνα που έγινε με εντολή της επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς Ελένης Ράικου ξεκίνησε με αφορμή ένα έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών τον περασμένο Σεπτέμβριο, σχετικά με ελέγχους που είχαν διενεργηθεί για χρηματοδοτήσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Από την έρευνα που ακολούθησε από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση με δράση στη Σερβία, που τελικώς χρηματοδοτήθηκε με 600.000 ευρώ, μια και η τελευταία δόση δεν καταβλήθηκε, εντοπίστηκαν μη νόμιμες ενέργειες στη διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης αλλά και στη διαδικασία ελέγχου της υλοποίησής της.

 

Η χρηματοδότηση της εν λόγω οργάνωσης έγινε μεταξύ των ετών 2001 και 2003.

 

Στις παραλείψεις που αξιολογήθηκαν για την άσκηση της ποινικής δίωξης, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι εισαγγελείς το γεγονός ότι η χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς να ερωτηθούν ή να εισηγηθούν η πρεσβεία του Βελιγραδίου ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, όπως και το ότι η χρηματοδότηση δόθηκε με εντάλματα πληρωμής χωρίς να προκύπτει το επείγον για την καταβολή της δαπάνης. Για την υπόθεση θα διενεργηθεί περαιτέρω έρευνα από αρμόδιο ανακριτή.

 

 

Το καρκίνωμα των ΜΚΟ που μεταφέρεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση 

Tα προγράμματα που «έτρεξε» το υπουργείο Εργασίας τόσο επί κυβερνήσεως Καραμανλή όσο και επί Παπανδρέου είναι ενδεικτικά: Ανατέθηκαν προσλήψεις χιλιάδων ανέργων σε ΜΚΟ, έργο που συνοδεύτηκε από πλήθος καταγγελιών για αδιαφανείς διαδικασίες

Αδιαφανής και σφιχτός εναγκαλισμός μεταξύ των κυβερνήσεων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) εν μέσω εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκύπτει από τις απροσδόκητες δικαστικές εξελίξεις που πυροδότησε η υπόθεση με τα 9 εκατ. ευρώ που έλαβε το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης.

Το παράδειγμα με τα προγράμματα που «έτρεξε» το υπουργείο Εργασίας τόσο επι κυβερνήσεως Καραμανλή όσο και επι της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι εξίσου ενδεικτικά καθώς ανατέθηκαν προσλήψεις χιλιάδων ανέργων σε ΜΚΟ, έργο που συνοδεύτηκε από πλήθος καταγγελιών για αδιαφανείς διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές από τις 707 ΜΚΟ οι οποίες με αποφάσεις του 2006 (υπ. Εργασίας Σ. Τσιτουρίδης) και το 2007 (υπ. Εργασίας Β. Μαγγίνας) έλαβαν περίπου 39 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσουν 1.826 (!) θέσεις εργασίας περιλαμβάνονται και στην λίστα των ορκωτών λογιστών που καταγράφει όλες τις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Εξωτερικών προς ΜΚΟ την περίοδο 2000-2010.

Εκτός αυτού, εντύπωση προκαλεί – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει παρανομία – ότι μεταξύ των οργανώσεων που χρηματοδοτήθηκαν για να δώσουν δουλειά σε ανέργους περιλαμβάνονται και οι «Γενίτσαροι και Μπούλες Νάουσας» που έλαβαν 30.000 ευρώ, το «Ελληνικό Ινστιτούτο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής» που πήρε 25.000 ευρώ, η «Εταιρία Μελέτης της Αριστερής Νεολαίας» με 25.000 ευρώ αλλά και η γνωστή «Σπείρα – Σπείρα» του γνωστού καλλιτέχνη Σταμάτη Κραουνάκη που έλαβε περι τα 100.000 ευρώ.

Πέραν όμως των κονδυλίων που διατέθηκαν επι ΝΔ, ανάλογα προγράμματα «έτρεξαν» και επι ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, επι υπουργίας του κ. Γιώργου Κουτρουμάνη εγκρίθηκε πρόγραμμα ύψους 190 εκατ. ευρώ για την σταδιακή απασχόληση 57.400 ανέργων. Το γεγονός όμως ότι η διαδικασία πρόσληψης ανατέθηκε σε ΜΚΟ, σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις προκάλεσε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και από την τότε ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, καταγγέλθηκε ότι οι προσλήψεις γίνονταν και θα εξακολουθήσουν να γίνονται με κομματικά κριτήρια προκειμένου να εξυπηρετηθούν εκλογικές σκοπιμότητες.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά έχει συμβεί με την διαχείριση των 39 εκατ. ευρώ που ήδη είχαν δοθεί επι κυβερνήσεως Καραμανλή σε 707 ΜΚΟ.

Η λίστα, που είχε κατατεθεί στην Βουλή το 2011 αλλά ουδέποτε έχει ζητηθεί διαχειριστικός έλεγχος έχει ως εξής:

https://www.protothema.gr/files/1/2014/02/20/7535371.pdf