Tης Ρεβέκκας Ερμείδου

Κόσμος σε όλο τον πλανήτη επικρίνει τη δημοκρατία και ιδιαίτερα οι νέοι. Η αδιαφορία και το αρνητικό αίσθημα απέναντι στη δημοκρατία είναι τόσο αχαλίνωτο, που ένα συνταρακτικό ποσοστό της λεγόμενης γενιάς του 2000 είναι «ανοικτό» στην ιδέα να δοκιμαστεί κάτι «νέο», όπως για παράδειγμα η στρατιωτική διακυβέρνηση, αποκαλύπτει έρευνα του Yascha Mounk, ερευνητή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και του Roberto Stefan Foa, ειδικού Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Η μελέτη των δύο επιστημόνων, την οποία πρόκειται να δημοσιεύσει η «Journal of Democracy» τον Ιανουάριο, αναλύει ιστορικά δεδομένα που αφορούν στη στάση απέναντι στην κυβέρνηση που υιοθέτησαν πολλές διαφορετικές γενιές στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η έρευνα αποκάλυψε πως σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές, οι πολίτες στις «σταθερές φιλελεύθερες δημοκρατίες» έχουν στην καλύτερη περίπτωση κουραστεί από τις κυβερνήσεις τους.

 

thumbnail Διάγραμμα 1 Έρευνα Χαρβαρντ

 

«Επίσης έχουν γίνει πιο κυνικοί με την αξία της δημοκρατίας ως πολιτικού συστήματος και ελπίζουν λιγότερο πως οτιδήποτε κάνουν μπορεί να επηρεάσει τη δημόσια πολιτική», επισημαίνουν οι επιστήμονες σε άρθρο τους για την έρευνα, προσθέτοντας μάλιστα ότι «είναι πιο πρόθυμοι να εκφράσουν υποστήριξη σε απολυταρχικές εναλλακτικές».

 

Αυτή η «κρίση εμπιστοσύνης στη δημοκρατία» είναι πιο έντονη στη γενιά του 2000 (millennials), καθώς, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι νέοι της εποχής μας είναι πιο θετικοί στον πολιτικό ριζοσπαστισμό και στηρίζουν λιγότερο την ελευθερία του λόγου σε σχέση με προηγούμενες γενιές.

 

Πιο συγκεκριμένα:

. Πολύ λιγότεροι millennials σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες είναι ξεκάθαρα αντίθετοι στα στρατιωτικά πραξικοπήματα, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

. Μόνο περίπου το ένα τρίτο των millennials στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «απολύτως απαραίτητα» σε μια δημοκρατία, έναντι 41% των γηραιότερων Αμερικανών.

. Πάνω από το ένα τέταρτο των millennials στις ΗΠΑ απορρίπτει τη σημασία των ελεύθερων εκλογών στη δημοκρατία. Τα ποσοστά είναι αρκετά χαμηλότερα στην Ευρώπη, αλλά και πάλι οι νέοι στηρίζουν αυτή την άποψη σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

. Απλά δεν τους αρέσει: στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η πλειονότητα τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων ανθρώπων ενδιαφέρονταν περισσότερο για την πολιτική. Για τη γενιά του 2000 αυτό απλώς δεν ισχύει, αποκαλύπτει η επιστημονική έρευνα.