Μακρύ Γολγοθά έχει ακόμα μπροστά της η χώρα μας, όπως εκτιμούν σε συνεντεύξεις τους τα στελέχη του ΔΝΤ, καθώς οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 απαιτούν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ.

Μετά τη δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% που προβλέπει το πρόγραμμα και χαρακτηρίζοντας «ηρωικές» τις προσπάθειες που απαιτούνται να γίνουν από τους Έλληνες για να υπάρχει ελπίδα να πετύχουν αυτό το νούμερο, ήταν η σειρά του Πόουλ Τόμσεν να μας προετοιμάσει για το τι πρέπει να αναμένουμε.

 

Σε συνέντευξη Τύπου το στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος χρειάζονται πρόσθετα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ. Εξέφρασε όμως την πεποίθησή του πως αυτό δεν θα είναι εύκολο, λόγω της πίεσης που έχει δεχθεί μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός. Επεσήμανε επίσης ότι μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα ήταν ένα από τα μέτρα που θα πρέπει να συζητηθεί και τόνισε πως για το 2016 ο προϋπολογισμός αναμένεται να είναι ελλειμματικός.

 

Παράλληλα, τα στελέχη του ΔΝΤ εκφράζουν πάντα την άποψη πως κάποιου είδους απομείωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη.

 

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε εφικτό το στόχο του 3,5%, επεσήμανε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε θετικό δρόμο και δεν βλέπει το λόγο να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος αυτή τη στιγμή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκαντ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν κρίνει απαραίτητη μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 

 

Τέλος, οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, συνεχίζονται, καθώς θα έχει σειρά συναντήσεων με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.