Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Πρόσφατα, στελέχη της Επιτροπής δήλωναν, σε σχετική συζήτηση με δημοσιογράφους, πως τα κράτη μέλη έχουν όχι μόνο ηθική υποχρέωση,, αλλά νομική δέσμευση, σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Επισήμαναν, δε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ο Θεματοφύλακας των Συνθηκών, επιφυλάσσεται να προχωρήσεις στις σχετικές ενέργειες, εφόσον προκύψουν περιπτώσεις κρατών που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα.

Ας βάλουμε τα πράγματα στην πραγματική τους θέση. Πρόσφατα, στελέχη της Επιτροπής δήλωναν, σε σχετική συζήτηση με δημοσιογράφους, πως τα κράτη μέλη έχουν όχι μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά νομική δέσμευση, σχετικά με τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Επισήμαναν, δε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ο Θεματοφύλακας των Συνθηκών, επιφυλάσσεται να προχωρήσεις στις σχετικές ενέργειες, εφόσον προκύψουν περιπτώσεις κρατών που δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα.

 

Έως εδώ, καλά, Λογικά, καθαρά λόγια, εντάξει.

Ωστόσο, η υπόνοια, ότι κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ δε θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, ξεπεράστηκε από την πράξη. Η μετεγκατάστασης των 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη, που έχει συμφωνηθεί δεν προχώρησε, παρά μόνο ως δείγμα, με μερικούς ανθρώπους. Αντί αυτού μεγάλωσαν οι φωνές κατά της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων. Με άλλα λόγια, κάντε ότι θέλετε τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα, αλλά ΦΥΛΑΞΤΕ ΚΑΛΆ ΤΑ ΣΥΝΟΡΆ ΣΑΣ ΜΗ ΚΑΙ ΞΕΦΎΓΟΥΝ ΚΑΙ ΈΡΘΟΥΝ ΣΕ ΕΜΆΣ.

 

Τα στελέχη, όμως της Επιτροπής, επισήμαναν, ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου και αν κάποια κράτη μέλη δεν την εφαρμόσουν, η Επιτροπή, ως ο Θεματοφύλακας των Συνθηκών θα ανοίξει τη διαδικασία παράβασης της ενωσιακής νομοθεσίας. Γνωρίζουμε, δε, πως η σχετική διαδικασία, αν τα συγκεκριμένα κράτη δε συμμορφωθούν, μπορεί να φθάσει σε προσφυγή της Επιτροπής στο Δικαστήριο της ΕΕ, κατά των κρατών αυτών.

 

Δε γνωρίζουμε αν η Επιτροπή μελετά μια τέτοια ενέργεια, η, αν έχει προβεί σε αυτήν. Πάντως, να παραθέσουμε τα στοιχεία που τεκμηριώνουν, ότι υπάρχει η σχετική νομοθεσία της ΕΕ, και η άρνηση ορισμένων κρατών να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, την παραβιάζουν:

 

-Τον Απρίλιο του 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το ανώτατο Θεσμικό Όργανο της ΕΕ, ζήτησε αύξηση της έκτακτης βοήθειας για τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, στην οποία περιλαμβάνεται η εξέταση λύσεων για την επείγουσα μετεγκατάσταση σε εθελοντική βάση.Ένα από τα πρώτα μέτρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση είναι η πρόταση της Επιτροπής για διαδικασία προσωρινής μετεγκατάστασης προκειμένου να βοηθηθούν η Ιταλία και η Ελλάδα.

 

 

1 ευρ

-Στις 25 Ιουνίου 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε για τη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο σε διάστημα δύο ετών από τις χώρες αυτές.

Το Συμβούλιο Υπουργών ενέκρινε τυπικά την απόφαση στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, μετά τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Συμβούλιο συμφώνησε μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία.

-Λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών, τον Σεπτέμβριο του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τη μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. (προσφύγων).

-Στις 22 Σεπτεμβρίου 2015, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων εξέδωσε απόφαση για τη θέσπιση προσωρινού και έκτακτου μηχανισμού μετεγκατάστασης διετούς διάρκειας από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, την Ιταλία και Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη. Ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί για 120.000 άτομα που έχουν σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας.(πρόσφυγες).

-Η διαδικασία μετεγκατάστασης άρχισε στις 9 Οκτωβρίου. Τον Νοέμβριο του 2015, το Συμβούλιο απηύθυνε έκκληση προς όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης.

-Οι ηγέτες της ΕΕ, κατά τη σύνοδό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, τόνισαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις μετεγκατάστασης και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους και άλλα κράτη μέλη που υφίστανται μεγάλη πίεση και έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα. Επίσης, ζήτησαν από το Συμβούλιο να συνεχίσει τις εργασίες όσον αφορά τον μηχανισμό μετεγκατάστασης λόγω κρίσης.
Πηγή: Europenow.gr