Την ικανοποίησή του εκφράζει o Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «για την άμεση άρση όλων των περιορισμών στην ελεύθερη πρόσβαση των επισκεπτών στο ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα στο Λαιμό Βουλιαγμένης» μετά και την πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (8 Μαρτίου).

Κατά περίεργη σύμπτωση, όμως, επισκεφθήκαμε σήμερα το μεσημέρι το ναό του Απόλλωνα, την ώρα δηλαδή που συντασσόταν από τον ΣΕΑ αυτή η ανακοίνωση, και διαπιστώσαμε ότι δεν μπορείς να επισκεφθείς τον αρχαίο ναό χωρίς να βγάλεις εισιτήριο για την πλάζ του Αστέρα, εντός της οποίας βρίσκεται ο ναός, ή χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης του Αστέρα.

 

Και επειδή δεν γνωρίζεις πού ακριβώς κατοικοεδρεύει αυτή η Διεύθυνση για να πάρεις την άδειά της, είτε στρίβεις και βλέπεις το ναό στα αριστερά σου «παρανόμως» είτε υποχρεώνεσαι να πας απέξω να δεις τα ερείπια του ναού από ένα γυάλινο παράθυρο που έχουν ανοίξει οι ιδιοκτήτες του χώρου στην περίφραξη. Αλλά κι εκεί φρόντισαν να σου δυσκολέψουν τη θέαση, φυτεύοντας από την εσωτερική πλευρά πλατύφυλλα καλλωπιστικά φυτά που κοντεύουν να καλύψουν το μισό παράθυρο.

 

laimosΟι αρχαιότητες όμως στη χερσόνησο του Λαιμού Βουλιαγμένης δεν είναι μόνο αυτές. Σε τουλάχιστον τρία σημεία εντός του περιφραγμένου χώρου του ξενοδοχείου Αστήρ Παλλάς έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικότατα κατάλοιπα και μάλιστα κάποια νεολιθικής εποχής.

 

Ελεύθερη πρόσβαση στον τεράστιας έκτασης αυτό χώρο, που έχει πουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, ο Έλλην πολίτης δεν έχει. Πρέπει να καταβάλει το αντίτιμο για έναν καφέ και ένα γλυκό, ήτοι 10 ευρώ το άτομο. Αυτά τα χρήματα προκαταβάλλονται σαν διόδια προκειμένου να ανοίξει η μπάρα για να περάσει κάποιος με το αυτοκίνητό του από την κεντρική είσοδο. Συνεπώς, είναι αδύνατο να δει κανείς χωρίς «εισιτήριο» τα νέα ευρήματα.

 

Γι΄ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση οι αρχαιολόγοι δεν λένε λέξη στη σημερινή τους ανακοόνωση. Εκφράζουν γενικόλογες και ανέξοδες ρητορείες του τύπου «…ο ΣΕΑ, ανταποκρινόμενος στον επιστημονικό του ρόλο και στην αποστολή του για τη διάσωση και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες δίπλα στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής κατά της τσιμεντοποίησης της χερσονήσου που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ».

 

Θυμούνται βεβαίως «ότι τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, οι δημόσιες εκτάσεις, τα δάση, ο αιγιαλός και το τοπίο είναι δημόσια αγαθά, που προστατεύονται από το άρθρο 24 του Συντάγματος».