ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 29 Ιανουαρίου

Επιμέλεια: Σταύρος Χρονόπουλος, υπεύθυνος Μarketing «Εκδοτικός Οίκος Historical Quest» (https://www.historical-quest.com/)        

 290117 1

29 Ιανουαρίου 1845

Δημοσιεύεται το ποίημα «Το Κοράκι» του Έντγκαρ Άλαν Πόε. «Το Κοράκι» (αγγλ. «The Raven») είναι αφηγηματικό ποίημα του Αμερικανού ποιητή Έντγκαρ Άλαν Πόε, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 1845. Είναι γνωστό για τη λυρικότητά του, τη χαρακτηριστική γλώσσα και τη μεταφυσική του ατμόσφαιρα. Το ποίημα περιγράφει την επίσκεψη που δέχεται, από κάποιο μυστήριο κοράκι που μιλάει, ένας παράφορα ερωτευμένος άνδρας, παρατηρώντας την αργή διολίσθηση του άνδρα στην τρέλα. Ο άνδρας, που συχνά θεωρείται πως είναι κάποιος μαθητής, θρηνεί το χαμό της αγαπημένης του Lenore. Καθισμένο σε μια προτομή της Αθηνάς, το κοράκι φαίνεται να υποκινεί περαιτέρω την απελπισία του με τη συνεχή επανάληψη της φράσης «Ποτέ πια» (αγγλικά: «Never more»). Το ποίημα περιλαμβάνει αναφορές σε παραδοσιακά και κλασικά στοιχεία

 

290117 2

29 Ιανουαρίου 1886

Ο Καρλ Μπεντς λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο αυτοκίνητο που κινείται με βενζίνη. Ο Καρλ Φρίντριχ Μπεντς (25 Νοεμβρίου 1844 – 4 Απριλίου 1929) υπήρξε Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης. Είναι ιδιαίτερα γνωστός ως αυτός που σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητο όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Γεννήθηκε στην Καρλσρούη της νοτιοδυτικής Γερμανίας το 1844 και εκπαιδεύτηκε στο χώρο της μηχανικής από σχετικά μικρή ηλικία. Άνοιξε δικό του μηχανουργικό εργαστήριο στο Μανχάιμ το 1863 και από το 1877 άρχισε να πειραματίζεται αρχικά σε μηχανές με δίχρονο κινητήρα. Ύστερα από πολυετείς έρευνες, το 1885 κατασκεύασε το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα, το οποίο ήταν τρίτροχο. Το όχημα αυτό ήταν το πρώτο αυτοκίνητο, με τη σύγχρονη έννοια, που λειτουργούσε με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ο Καρλ Μπεντς κατοχύρωσε την εφεύρεσή του με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 29 Ιανουαρίου 1886. Ήδη από το 1883 ο Μπεντς είχε ιδρύσει δική του εταιρεία, την Benz & Co (Μπεντς & Σία) που κατασκεύαζε στατικές (μη κινούμενες) μηχανές εσωτερικής καύσης.

Το 1893 η εταιρεία του κατασκεύασε το πρώτο τετράτροχο αυτοκίνητο, ενώ το 1899 ήταν έτοιμη προς πώληση η πρώτη σειρά αυτοκινήτων «αγωνιστικού» τύπου. Το 1926 η εταιρεία του Μπεντς συγχωνεύτηκε με την Daimler Motoren Gesellschaft, που είχε ιδρύσει ο μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ. Με τη συγχώνευση δημιουργήθηκε η Daimler-Benz (Ντάιμλερ-Μπεντς), εταιρεία που κατασκεύαζε οχήματα με τη γνωστή επωνυμία Μερτσέντες (Mercedes)

 

290117 3

29 Ιανουαρίου 1916

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: το Παρίσι βομβαρδίζεται για πρώτη φορά από γερμανικά αερόπλοια

 

 290117 4

29 Ιανουαρίου 1941

Ο Αλέξανδρος Κορυζής γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά τον ξαφνικό θάνατο του προκατόχου του, δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Ο Αλέξανδρος Γ. Κορυζής ή Κοριζής (Πόρος, 1885 – Αθήνα, 18 Απριλίου 1941) ήταν Έλληνας νομικός, οικονομολόγος και πρωθυπουργός της χώρας για μόνο 80 ημέρες, από το θάνατο του Ιωάννη Μεταξά μέχρι και τη 12η ημέρα από τη γερμανική εισβολή. Χαρακτηρίστηκε πρωθυπουργός του 2ου ΟΧΙ της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 6 Απριλίου του 1941, ο Κορυζής απέρριψε το αίτημα των Γερμανών για απομάκρυνση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα μη αποδεχόμενος το τελεσίγραφο που του επέδωσε ο Γερμανός πρεσβευτής Έρμπαχ-Σένμπεροχ, μισή ώρα μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής, κατά σαφή παράβαση της σχετικής Σύμβασης της Χάγης, όπου υπ’ αυτές τις συνθήκες ο πόλεμος χαρακτηρίζεται «αιφνίδιος».

Στις 18 Απριλίου, δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής, και ενώ μαίνονταν οι μάχες, ο Κορυζής συμμετείχε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνομιλία με το βασιλέα Γεώργιο. Το τι ειπώθηκε ακριβώς σ’ αυτή τη συνομιλία δεν έγινε ποτέ γνωστό, αν και εικάζεται ότι οι δύο άνδρες μπορεί να διαφώνησαν ως προς τη συνέχιση του αγώνα με ενδεχόμενη μετακίνηση της ελληνικής κυβέρνησης στην Κρήτη, ή την αγγλοκρατούμενη Κύπρο. Πάντως, ο Κορυζής εξήλθε συντετριμμένος από τη συνάντησή του με το βασιλέα και κατευθύνθηκε προς την οικία του στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Ο βασιλεύς, ανησυχώντας για τον Κορυζή, που πολύ πιθανόν κάτι να είχε υπονοήσει στο λόγο του, έστειλε το διάδοχο Παύλο στην οικία του. Φθάνοντας ο Παύλος και καθώς μιλούσε στην είσοδο της πρωθυπουργικής κατοικίας με τη σύζυγο του Κορυζή, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί από τον πρώτο όροφο. Ο Κορυζής είχε αυτοκτονήσει με δύο σφαίρες στην καρδιακή χώρα