Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου βρήκε τη χρυσή τομή με τους θεσμούς για τα φλέγοντα ζητήματα των εκπαιδευτικών και το μακρόπνοο σχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος.

Υπογράμμισε πως ο έλεγχος της νομιμότητας των απολύσεων που θα εισηγούνται οι σχολάρχες δεν θα πραγματοποιείται από τα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαίδευσης, αλλά από μία ανεξάρτητη επιτροπή αποτελούμενη από τρεις νομικούς συμβούλους του κράτους, έναν εκπρόσωπο της ΟΙΕΛΕ και έναν των σχολαρχών, χωρίς να υπάρχει καμία αλλαγή ούτε στην ουσία ούτε στον τύπο του νόμου.

 

Όπως εξήγησε, δεν υπήρχε μέχρι σήμερα κάποια επιτροπή που να ελέγχει τη νομιμότητα ή την καταχρηστικότητα των απολύσεων των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση, τονίζοντας πως με τη σύστασή της μπαίνει ένα τέλος στην αυθαιρεσία.

Αναφορικά με τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και την αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία, τόνισε την περιπλοκότητα του ζητήματος, ωστόσο, όπως είπε, έγινε για πρώτη φορά ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τα αιτήματα αυτά περιλαμβάνονται στο τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, το οποίο έχει εγκριθεί από τους θεσμούς και με τις συζητήσεις συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικό.

 

Όλα καλά με την Εκκλησία

Σχετικά με τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο, σημείωσε πως υπήρξε συμφωνία επί του διαδικαστικού με την Εκκλησία για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Όπως διευκρίνισε, το υπουργείο Παιδείας αναμένει τα σχόλια της επιτροπής της Εκκλησίας σχετικά με τα προγράμματα σπουδών και το περιεχόμενό τους.

 

Φίλοι με τον… Φίλη

Ερωτηθείς για τον πρόσφατο ανασχηματισμό για την αποχώρηση του Νίκου Φίλη, τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα προσώπων, γραμμή «Γαβρόγλου» ή γραμμή «Φίλη», αλλά γραμμή της κυβέρνησης. Υπογράμμισε, ακόμη, πως υπάρχει και θα υπάρχει συνέχεια της πολιτικής και ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Νίκο Φίλη για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος.