Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή Κοινωνία Ωρα MEGA, με τους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα:

Πράγματι είναι δύσκολος μήνας, όχι μόνο για το προσφυγικό, αλλά συνδέεται και με την αξιολόγηση. Όπως είπε σωστά χθες ο πρωθυπουργός -το έλεγε και ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου- μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση.
Πόσο άλλο να σταυρωθούμε ακόμη; Είναι πάρα πολύ δύσκολα για πάρα πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα. Όπως ξέρετε, μας βρήκε στη μέση μιας πάρα πολύ δύσκολης περιόδου και το προσφυγικό.

Η Ελλάδα καλείται να σηκώσει το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος για το οποίο δεν έχει καμία ευθύνη ως προς την παραγωγή του. Και δυστυχώς η Ε.Ε. -και σας το λέει ένας άνθρωπος που έχει πιστέψει στο ευρωπαϊκό εγχείρημα- εκδηλώνει συνεχώς αδυναμίες και έλλειψη νηφαλιότητας, ψυχραιμίας και σχεδιασμού να το αντιμετωπίσει.
Χθες προκαλέσαμε τη μεγαλύτερη σύσκεψη για το προσφυγικό με συμμετοχή και κοινωνικών θεσμών, δηλαδή εκπρόσωποι του α’ και του β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, της ΠΕΔΑ, της Εκκλησίας κ.λπ.

Το πρώτο σημαντικό στοιχείο ήταν η κοινή διάθεση να βάλουν όλοι πλάτη. Και θέλω να ευχαριστήσω και τον Κ. Αγοραστό, για τη διάθεση που δείχνει ως πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ, και τον Γιώργο τον Πατούλη και την Εκκλησία που πραγματικά βάζουν πλάτη αυτή τη δύσκολη στιγμή. Γιατί ειλικρινά -και το λέω μέσα από την ψυχή μου– εκείνο που πρέπει να κυριαρχεί είναι ο πατριωτισμός και η αγάπη για την Ελλάδα.

Ένα δεύτερο σημείο που επισημάνθηκε, είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι -όπου και να τους πας και τις καλύτερες συνθήκες να τους διασφαλίσεις- δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, θέλουν να φύγουν. Αυτό δεν είναι απλό πρόβλημα για την Ευρώπη, είδατε τα επεισόδια στα σύνορα. Τι θα κάνουμε; Θα τους σκοτώσουμε; Θα καταλάβει η Ευρώπη -έστω και αργά- ότι πρέπει να διαχειριστεί αλλιώς το πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα, οι συνθήκες οι ευρωπαϊκές έχουν ορισμένες αρχές, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ε.Ε. Μια από αυτές είναι η δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών.

Δυστυχώς στην τελευταία Σύνοδο απεδείχθη ότι η Ευρώπη ακόμη και όσα αποφασίζει ή δεν τα εννοεί ή δεν μπορεί να τα επιβάλει. Είναι και αυτό ένα ζήτημα. Έστω και σε μια δύσκολη στιγμή για μας όλα αυτά θα αποβούν λυτρωτικά για την Ελλάδα. Και το εννοώ. Σε παγκόσμιο επίπεδο η κοινή γνώμη βλέπει έναν λαό και τη συμπεριφορά του να έχει μέσα της το στοιχείο του ανθρωπισμού. Και αυτό δεν μπορεί να πάει χαμένο. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια είναι ένα μέγεθος απόλυτης προτεραιότητας για κάθε χώρα. Η Ελλάδα είναι η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Από οποιαδήποτε άποψη. Και σταματώ εδώ. Δεν πρέπει να πω κάτι παραπάνω.


Πόσοι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν εδώ
Όλοι αυτοί οι αριθμοί που ακούγονται είναι υπερβολές. Όταν θέλει ένας άνθρωπος να φύγει, όπως ρισκάρει να μπει στο Αιγαίο και ρισκάρει και το παιδί του, θα βρει τρόπους. Εγώ κατάγομαι από ποντιακή οικογένεια. Όταν έγινε η καταστροφή και ο κόσμος φοβόταν να κατέβει στα παράλια, πώς βρέθηκαν άνθρωποι, γνωστοί μου, από τον Πόντο στην Ιορδανία, το σκέφτομαι και σήμερα. Αν η Ευρώπη δεν το αντιμετωπίσει θα βρουν τρόπους αυτοί οι άνθρωποι να φύγουν. Και αυτοί οι άνθρωποι να ξέρετε ότι είναι η μεσαία τάξη αυτών των χωρών.

Για τη στάση του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ έχει μια λογική η οποία είναι έξω από την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και μέχρι σήμερα εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι όλες αυτές οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν, δεν απέδωσαν. Και σ’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει μια ισχυρή επιχειρηματολογία. Από κει και πέρα μπαίνει και το προσφυγικό, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν γίνεται να συνεχίσουμε με περικοπές συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Για μείωση συντάξεων
Μπορώ να πω κάτι διαφορετικό από τον πρωθυπουργό; Πόσο να μειωθούν άλλο οι συντάξεις; Μειώθηκαν 11 φορές. Όταν προσπαθείς να κάνεις μια πολιτική και μειώνεις την αγοραστική δύναμη του κόσμου, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτό είναι ένα λάθος και το μαθαίνουμε στο πρώτο έτος των οικονομικών.
Η λογική του ΔΝΤ, έστω και πολιτικά, πιστεύω θα ξεπεραστεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάρει τις αποφάσεις της. Πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, η ανησυχία, πρέπει η Ελλάδα να βρει την Ιθάκη της, θα αλλάξουμε σελίδα και θα ξεκινήσει μια προσπάθεια αναπτυξιακή.

Για την ανάπτυξη
Μη μας πιάνει όμως συνεχώς η μιζέρια. Προχθές με κάλεσαν σε μια εκδήλωση στο σπίτι του πρέσβη της Μ. Βρετανίας. Βράβευσαν 300 καινοτόμες εταιρείες από όλη την Ευρώπη. Οι 36 ήταν ελληνικές, νέων ανθρώπων. Ο τόπος έχει ενδιαφέρον και υπάρχει και πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Βλέπω διάφορους ανθρώπους. Π.χ γίνομαι δέκτης αιτημάτων από πολύ μεγάλα funds της Σιγκαπούρης. Μου ζητούν αδειοδότηση παραμονής στη χώρα όπως στην Ισπανία και τους είπα βεβαίως να διευκολύνουμε.
Ξέρετε τι συμβαίνει στην χώρα; Τελειώνει π.χ. μια βίζα ενός επιχειρηματία που επενδύει στην Ελλάδα. Για να κάνει αίτηση πρέπει να περιμένει να τελειώσει ο χρόνος και μετά ενδεχομένως για 2-3 μήνες αν τον πιάσει η Αστυνομία να πάει στο κρατητήριο, απίθανα πράγματα.

Εκλογικός νόμος
Ο εκλογικός νόμος, φιλοδοξώ -και το εννοώ- να φέρει νέα ήθη στη δημόσια ζωή του τόπου.
Μία από της παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος είναι η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας. Η ηγεμονία των ηγεσιών στα κόμματα με συνέπεια να στραγγαλίζονται ελεύθερες προσωπικότητες που έχουν το κουράγιο να διαφωνούν. Προκριματικές διαδικασίες στην επιλογή υποψηφίων. Μια σκέψη καταθέτω: Γιατί να μην έχουμε ένα μικτό σύστημα λίστας-ψηφοδελτίου; Ο πρώτος να είναι με μια διαδικασία προκριματική που θα εκλέγεται με λίστα και οι υπόλοιποι με σταυρό, με ένα ποσοστό.

Για τον πρωθυπουργό
Ο Τσίπρας είναι αυτόνομη και αυτοδύναμη προσωπικότητα.

Για το μπόνους
Θα μειωθεί. Νοθεύει τη δημοκρατία μας το μπόνους. Μπορεί να συμφωνήσουμε τα κόμματα μεταξύ μας ότι για το πρώτο κόμμα -ή κόμμα ή συνασπισμούς κομμάτων, πλέον αποκτάμε και κουλτούρα συνεργασιών- μπορεί να υπάρξει μια συγκεκριμένη λογική. Ας πούμε ότι το πρώτο κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων πήρε 40% στις εκλογές και έχει διαφορά 1 μονάδα από το δεύτερο. Δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός έχει επιλέξει αυτό το χώρο να τον κυβερνήσει; Εκεί δεν πρέπει να τον διευκολύνεις; Δεν λέω να τους δώσεις 50 έδρες αλλά πρέπει να βρεις έναν τρόπο. Δεν έχω καταλήξει ακόμη, σκέψεις καταθέτω.

Για το όριο του 3% εισόδου στη Βουλή
Όχι δεν νομίζω ότι πρέπει να καταργηθεί, εκεί πρέπει να έχουμε και κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό μας.