Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απάντησε στην επιστολή του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού για τη μετατροπή του λιμανιού σε πρόχειρο χώρο φιλοξενίας. Η τοποθέτηση χημικών τουαλετών έγινε χωρίς καμιά συνεννόηση και η κυβέρνηση μετά το θόρυβο τις απέσυρε.

Αναλυτικά οι δύο επιστολές των δύο ανδρών:

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επανέρχομαι ξανά στο ζήτημα των επικίνδυνων συνθηκών που διαμορφώνονται στη Λέσβο από τον συνεχώς αυξανόμενο προσφυγικό πληθυσμό.

Για άλλη μια φορά, γίναμε μάρτυρες εκτεταμένων επεισοδίων στο εσωτερικό του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής της Μόριας με δεκάδες τραυματίες και εικόνες που αναπαρήχθησαν από πολλά Μέσα Ενημέρωσης και οι οποίες είναι άδικες σε σχέση με το βάρος που έχουμε σηκώσει όλο αυτό το διάστημα. Παράλληλα, δημιουργούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Φυσικά, όλα αυτά είναι επακόλουθο του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που διαμένει στη Λέσβο ενώ οι δομές που διαθέτουμε λειτουργούν εδώ και πολλές ημέρες πέρα από το όριο των δυνατοτήτων τους.

 

Για το λόγο αυτό αναγκάζομαι να επανέλθω στο προηγούμενο αίτημά μου (Σχετικό) για την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και την μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δομές οι οποίες διαθέτουν κενές θέσεις φιλοξενίας και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να παραμένουν καθηλωμένοι στη Λέσβο 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η Λέσβος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες φιλοξενίας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τις ξεπεράσει.

Για το λόγο αυτό και για τους ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας σας απευθύνω έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των δομών φιλοξενίας και της ταχύτερης διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου ώστε να ακολουθήσουν είτε επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, είτε μετεγκαταστάσεις προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα στο νησί της Λέσβου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες. Οι ενέργειες εκ μέρους όλων των συναρμόδιων Υπουργείων κρίνονται επιβεβλημένες για την αποφυγή πολύ χειρότερων εξελίξεων που θα πλήξουν πρώτα και κύρια τη Λέσβο, αλλά και τη συνολική εικόνα της διαχείρισης εκ μέρους της Ελλάδας.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός 

 

Η απάντηση Μουζάλα 

Αγαπητέ Δήμαρχε έλαβα την επιστολή σας. 

Είναι φανερό ότι διαφωνούμε. Η διαφωνία μας αυτή είναι πολιτική κι όχι προσωπική.
Βλέπετε θυμάμαι καλά την κοινή αποτελεσματική μας δράση την διετία 2015-2016. Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος μα πάνω απ’ όλα οι κάτοικοι, όλοι μαζί βοηθήσαμε να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση αυτής της περιόδου. Μαζί διασώσαμε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και καθιερώσαμε πρότυπα που συγκλόνισαν τον κόσμο.

 

Σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες, ικανές να αμαυρώσουν μια πολύτιμη πλευρά της ιστορίας του νησιού και της χώρας. Αντιθέτως, η κοινή μας κατάκτηση (κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας) δημιουργεί κατά την άποψη της κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, την δυνατότητα να διασώσουμε τα νησιά και τον τόπο, εφόσον δουλέψουμε πάλι όλοι μαζί, με την δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία.

 

Κατά την άποψη της κυβέρνησης οι διατυπωμένες θέσεις σας θέτουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική, είναι εκτός των υποχρεώσεών μας προς την ΕΕ και, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις επανάληψης των ροών του 2015. Να υπογραμμίσουμε ότι παρόμοιες ροές στις σημερινές συνθήκες (κλειστά σύνορα), θα ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν από το νησί και τη χώρα.

 

Αγαπητέ Δήμαρχε, γνωρίζοντάς σας προσωπικά, είμαι βέβαιος ότι εσείς όπως κι εγώ, διαβλέπετε τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Σας καλώ λοιπόν να αφήσουμε για αργότερα την αναζήτηση ευθυνών και ενόχων για την διαμορφωμένη κατάσταση. Σας καλώ να αποφύγουμε την άγονη ρήξη που κανείς δεν θέλει και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σας καλώ να βρούμε πάλι μαζί τρόπους να σώσουμε ζωές.

 

Εξάλλου, αυτή την συμπεριφορά των κατοίκων του νησιού, οδήγησε στην κοινή σας βράβευση με την δήμαρχο της ιταλικής Λαμπεντούζα με το βραβείο Ούλοφ Πάλμε.
Από την πλευρά της κυβέρνησης θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι γνωρίζουμε την κόπωση του πληθυσμού και ποικιλοτρόπως προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με ενισχυτικές αλλά και ανταποδοτικές δράσεις.

 

Πιο συγκεκριμένα: Η υδροδότηση χωριών στην περιοχή της Μόριας, η καταβολή 750.000 ευρώ ως επιχορήγηση του κράτους προς τον Δήμο Λέσβου από τα παράβολα των μεταναστών, η χρηματοδότηση για την λειτουργία του δημοτικού κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με χρήματα από την DG HOME για την ελληνική κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, όπως συζητήσατε με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Αλέξη Χαρίτση προχωρήσατε σε προγραμματισμό για την δημιουργία νέου λιμένος, δημιουργία νέου κολυμβητηρίου, ανακαίνιση παλαιού κολυμβητηρίου και μετατροπή του σε εκθεσιακό κέντρο. Τέλος, ανταποκρινόμενοι στο πάγιο κοινό μας αίτημα η κυβέρνηση πέτυχε την αναστολή ανάπτυξης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν δοκιμαστεί από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Έχουμε προχωρήσει επίσης σε ενίσχυση της αστυνόμευσης όπως και των δομών Υγείας του νησιού.

 

Είμαι βέβαιος ότι μαζί θα ξεπεράσουμε τις όποιες διαφωνίες, θα τιμήσουμε το νόημα του βραβείου που θα σας απονεμηθεί, σώζοντας ζωές και βοηθώντας στην επίλυση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στην χώρα.

Αναμένω άμεσα, την επόμενη συνάντησή μας για να προσδιορίσουμε μαζί τις ελάχιστες αναγκαίες λύσεις ώστε να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερα δύσκολες αυτές στιγμές και να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις που είμαι βέβαιος ότι και οι δύο απευχόμαστε. 

Μετά τιμής 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής 

Γιάννης Μουζάλας