Όταν θέλουν οι ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές, καταφέρνουν να συνασπιστούν και να κυνηγήσουν την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων. Αυτό αποδεικνύει η είδηση ότι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 κατασχέθηκαν πάνω από 3.500 αρχαιότητες στη διάρκεια πανευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης.

Στην κινητοποίηση των διωκτικών αρχών, με την κωδική ονομασία «Πανδώρα», έλαβαν μέρος 18 ευρωπαϊκά κράτη υπό τη γενική εποπτεία και το συντονισμό της Europol. Στόχος ήταν να μη βγουν στο εμπόριο αρχαιότητες από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται εάν και πόσα αρχαία αντικείμενα από τα 3.500 που κατασχέθηκαν προέρχονταν από αυτές τις χώρες. Ελέγχθηκαν όμως 29.340 οχήματα, 50 πλοία και συνελήφθησαν 75 άτομα.

 

Η μεγαλύτερη ποσότητα κλεμμένων αντικειμένων βρέθηκε στην ισπανική πόλη Μούρθια. Πρόκειται για 500 αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία είχαν κλαπεί το 2014 από το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

 

Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, βρέθηκαν στα χέρια ενός επιχειρηματία στη Θεσσαλονίκη μια οθωμανική επιτύμβια στήλη, μια θρησκευτική εικόνα του Αγίου Γεωργίου και δύο ακόμα βυζαντινά κειμήλια μεγάλης ιστορικής αξίας.

 

Η ευρωπαϊκή αστυνομία αναφέρει ότι «η επιχείρηση στόχευε στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στην κλοπή και διακίνηση αρχαιοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων από εμπόλεμες ζώνες, κυρίως τη Συρία και το Ιράκ».

Στην όλη επιχείρηση βοήθησαν, εκτός από τις διωκτικές αρχές των κρατών-μελών, η UNESCO, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (World Customs Organization) αλλά και η Interpol, η οποία διαθέτει βάση δεδομένων με κλεμμένα έργα τέχνης.