Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι προκαλεί περισσότερο στρες όταν κάποιος ξέρει ότι υπάρχει μία πιθανότητα να συμβεί κάτι κακό, παρά όταν ξέρει ότι σίγουρα θα το πάθει.

Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) δήλωσαν στα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ότι ή δεν θα τους έκαναν ένα ήπιο ηλεκτροσόκ ή ότι είχαν 50% ή 100% πιθανότητες να τους το κάνουν. Πριν και μετά την ανακοίνωση αυτή, και εν αναμονή του πιθανού, σίγουρου ή ανύπαρκτου ηλεκτροσόκ, οι επιστήμονες μέτρησαν στο σάλιο των εθελοντών τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι τα υψηλότερα επίπεδα (το εντονότερο στρες δηλαδή) τα είχαν οι εθελοντές με τις 50% πιθανότητες να υποβληθούν στο ηλεκτροσόκ, εκείνοι οι οποίοι ήταν αβέβαιοι για το αν θα το έκαναν ή όχι.

 

Οι επιστήμονες, για να επαληθεύσουν το αποτέλεσμα της μελέτης, ζήτησαν από 45 άλλα άτομα να παίξουν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ένα παιχνίδι, στο οποίο έπρεπε να γυρνούν βράχους κάτω από τους οποίους μπορεί να υπήρχαν φίδια. Συγκεκριμένα, τα άτομα έπρεπε να μαντεύουν αν θα υπάρχει φίδι ή όχι, και αναλόγως να αποφασίσουν την κίνησή τους. Όταν όντως υπήρχε φίδι, τους γινόταν ένα ήπιο ηλεκτροσόκ στο χέρι. Όσο περνούσε η ώρα μάθαιναν ποιοι βράχοι ήταν πιθανότερο να κρύβουν φίδια, αλλά οι πιθανότητες άλλαζαν στη διάρκεια του πειράματος, με συνέπεια να αναπτύσσουν διάφορα επίπεδα αβεβαιότητας όσο έπαιζαν.

 

Υποβάλλοντάς τους πάλι σε εξετάσεις σιέλου, οι μελετητές ανακάλυψαν ότι και σε αυτή την περίπτωση το στρες τους αυξανόταν όταν ένιωθαν αβέβαιοι για το αν θα υπήρχε φίδι κάτω από ένα βράχο που γύριζαν και επομένως αν θα τους γινόταν ηλεκτροσόκ στο χέρι ή όχι, ενώ η κόρη των ματιών τους διαστελλόταν και αυξανόταν η αγωγιμότητα του δέρματός τους -ενδείξεις οι οποίες επίσης υποδηλώνουν οξύ στρες.

 

Ο δρ Ρομπ Ράτλετζ, ερευνητής στο Κέντρο Απεικονιστικής Νευροεπιστήμης του UCL, ανέφερε πως «το χειρότερο σενάριο στη ζωή είναι πραγματικά να μην ξέρεις -και αυτό αφορά τα πάντα, από την εργασιακή αβεβαιότητα έως την αναμονή των αποτελεσμάτων μιας ιατρικής εξέτασης ή της απάντησης σε μια συνέντευξη για δουλειά».

 

ΠΗΓΗ: Nature Communications