Η Εκκλησία έχει αναδειχθεί μέσα στην πολιτική ιστορία του τόπου ως φόβητρο και η καρέκλα του υπουργού Παιδείας παραμένει υψηλής ηλεκτρικής έντασης.

Την εποχή της ηγεμονίας του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Αντώνης Τρίτσης συγκρούστηκε με την Εκκλησία στο θέμα της περιουσίας, αλλά ήταν υπέρ του μαθήματος των Θρησκευτικών.

O αείμνηστος υπουργός Παιδείας ζητούσε νέα εθνική πολιτική παιδείας και επαναφορά των αρχαίων στα σχολεία. Η πρότασή του ήταν να περάσει ο έλεγχος της εκκλησιαστικής περιουσίας στο κράτος και να υπάρχει λαϊκή συμμετοχή στη λειτουργία της.

 

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/G6wKIl-Frbc» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

 

Είχε απειληθεί με αφορισμό και τελικά οδηγήθηκε σε παραίτηση, αφού ο τότε πρωθυπουργός δεν τράβηξε το σκοινί με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ.

 

Στο παρόν, ο Νίκος Φίλης κέντρισε με τις δηλώσεις «πού ήταν η Εκκλησία στην κατοχή και στη χούντα;».

Παρά τις ατυχείς κορόνες του για πρώτη φορά τα περισσότερα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους και οι μαθητές πήραν όλα τα βιβλία τους. Όμως η συνέντευξη του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου ήταν το «κύκνειο άσμα» για τον πρώην υπουργό.

Φτάσαμε λοιπόν ο δεύτερος σε σταυρούς στο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα που πήγε να του χρυσώσει το χάπι με τα υπουργεία Εσωτερικών ή Εργασίας. Προς τιμήν του δεν τα δέχτηκε και έμεινε απλός βουλευτής.