Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Ο Οδηγός Επιχειρείν στην Αλβανία, που έχει συντάξει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων(ΟΕΥ) της πρεσβείας της Ελλάδας στα Τίρανα, επισημαίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος επενδυτής στην Αλβανία με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο κατά σειρά, που είναι ο Καναδάς.

Αυτό καταδεικνύει τις σημαντικές επιδόσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της, αλλά και στην ανάπτυξη των καλών ελληνοαλβανικών σχέσεων.

 

Διαβάζοντας, ωστόσο, τις αξιοζήλευτες, εξωστρεφείς δραστηριότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών, προβάλλει έντονο το ερώτημα: Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα; Γιατί οι Έλληνες να βιώνουν επτά χρόνια ύφεση;

 

Η ελληνική επενδυτική παρουσία στην Αλβανία

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Γραφείου ΟΕΥ στα Τίρανα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας το ύψος του συνόλου των αποθεμάτων των Αμέσων Ξένων Επενδύσεων στην Αλβανία αυξήθηκε ραγδαία. Από 614,22 εκατ. ευρώ το 2003, εκτοξεύθηκε στα 4,5 δισ. ευρώ το 2014.

 

Η σημαντικότερη χώρα προέλευσης ξένων κεφαλαίων, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2007-2014, είναι η Ελλάδα, η οποία αποτελεί μακράν τον πρώτο ξένο επενδυτή στην Αλβανία.

 

Μόνο για το έτος 2011 και ενδεχομένως λόγω των επενδύσεων του Καναδά στον τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων, περνάει στη δεύτερη θέση, με σχετικά μικρή διαφορά. Ωστόσο, ανακτά και πάλι την πρώτη θέση το επόμενο έτος, την οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα.

 

Το 2014, οι τρεις πρώτοι ξένοι επενδυτές στην Αλβανία είναι η Ελλάδα, με ποσοστό 25,68%, ο Καναδάς (16,57%), και η Ιταλία (11,56%).

 

trana

 

Η επιχειρηματική παρουσία

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στην Αλβανία συγκροτούν ένα αξιοσημείωτο τμήμα της επιχειρηματικής κοινότητας (675 σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εγγραφής Επιχειρήσεων-QKR και την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία-INSTAT), συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας, στα φορολογικά έσοδα, στην απασχόληση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την εκπαίδευση και την ευημερία των Αλβανών πολιτών. 

Επίσης, μεγάλες ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία έχουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα (π.χ. ΑΝΤΕΑ/ΤΙΤΑΝ, ANDROMEDA, MICA-KORCA/Καπνική Μιχαηλίδης), συμβάλλοντας θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της. Οι κυριότεροι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ελληνικών και ομογενειακών συμφερόντων επιχειρήσεις είναι οι τραπεζικές υπηρεσίες, οι κατασκευές, η βιομηχανία γενικότερα, οι υπηρεσίες υγείας, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο, η εκπαίδευση και άλλοι τομείς υπηρεσιών.

 

Ελληνο-Αλβανικές Οικονομικές Σχέσεις

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρεται στον Οδηγό Επιχειρείν στην Αλβανία, χαρακτηρίζονται από μια αυξανόμενη δυναμική με πολλές προοπτικές βελτίωσης, τόσο στον εμπορικό τομέα όσο και στις επενδύσεις. Η γειτνίαση των δύο χωρών, η εύκολη πρόσβαση οδικώς, καθώς και το γεγονός του μεταναστευτικού ρεύματος Αλβανών πολιτών προς την Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες, που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση ενίσχυσης επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ των δυο χωρών. 

 

Διμερές εμπόριο Ελλάδος–Αλβανίας

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρος της Αλβανίας. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT), το διμερές εμπόριο το 2015 μειώθηκε κατά -14,25% σε σχέση με πέρυσι. Λόγω όμως της αντίστοιχης αύξησης κατά 13,90% το 2014, η συνολική μείωση κατά την περίοδο 2013-2015 είναι μόλις -2,33%.

 

Η Ελλάδα, όσον αφορά τον όγκο εμπορίου, παραμένει διαχρονικά ο 2ος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας, το οποίο το 2015 ήταν 33.206,89 εκατ. λεκ (περίπου 237 εκατ. ευρώ).

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela