Από το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τη συμβολή όλων όσοι ξεριζώθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους.

Κάθε χρόνο, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις σε πάνω από 100 χώρες, με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, διασημοτήτων, απλών πολιτών και των ίδιων των προσφύγων.

«Οι Έλληνες έχουμε γνωρίσει την προσφυγιά. Επί ένα χρόνο βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για την ανακούφιση των προσφύγων» αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει:

«Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και ο νους μας δεν μπορεί, παρά να τρέχει στους ανθρώπους εκείνους που καθημερινά εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προκειμένου να διασώσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Νωπές και δυστυχώς επαναλαμβανόμενες τραγικές εικόνες που τον τελευταίο χρόνο μάς έχουν γίνει πολύ οικείες. Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Ευρώπης αποκλειστικά. Είναι διεθνές πρόβλημα και ως τέτοιο επιβάλλει δράσεις συνεργασίας. Ως Ν.Δ. υπερασπιζόμαστε την ιδέα μιας Ε.Ε. ενωμένης και ως εκ τούτου και ισχυρής για να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις του πλανήτη στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αναφέρει:

«Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σκεφτόματε τους πρόσφυγες και τις αιτίες που γεννούν προσφυγιά. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες μας. Η προστασία των προσφύγων αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση για όλα τα δημοκρατικά κράτη, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική εγγύτητα με τις εστίες της έντασης. Η Ευρώπη και η χώρα μας, ως αναπόσπαστο μέρος της, οφείλουν να απαντήσουν στα προβλήματα των προσφύγων με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. Υποστηρίζοντας τους πρόσφυγες, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ειρήνη και καταπολεμώντας τον εξτρεμισμό. Οι πρόσφυγες χρειάζονται ασφαλές καταφύγιο και προϋποθέσεις για ένταξη και πρόοδο. Τα παιδιά των προσφύγων χρειάζονται σχολεία όπως όλα τα παιδιά. Ας μη χαθεί άλλος χρόνος. Ας μη χαθούν άλλοι άνθρωποι».

 

Η Λαίκή Ενότητα σημειώνει:

 Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων δεν προσφέρεται για κροκοδείλια δάκρυα από τους απολογητές ενός διεθνούς συστήματος που ξεριζώνει καθημερινά, με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την οικονομική φρίκη, εκατομμύρια ανθρώπους από τις εστίες τους.

Η Ε.Ε.- φρούριο, με τους φράχτες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και την έκρηξη της ξενοφοβίας, αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η ελληνική κυβέρνηση φέρνει τεράστιες ευθύνες για την παθητική αποδοχή των τετελεσμένων της Ε.Ε.- συμπεριλαμβανομένης της απαράδεκτης συμφωνίας με την Τουρκία- που εγκλώβισαν 57.000 πρόσφυγες στην χώρα μας, υπό σκληρότατες συνθήκες διαβίωσης. Εξίσου βαριές είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τη συναίνεσή της στην εγκατάσταση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα την προσφυγική κρίση, όπως και σε όλους τους στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς του στην ευρύτερη περιοχή.

Οι πρόσφυγες μπορεί να εκδιώχθηκαν την Ειδομένη και από τις τηλεοπτικές οθόνες, αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, μαζί με τις αγωνίες και τα όνειρά τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα μπορεί να αποκτήσει κάποιο νόημα μόνο αν σταθεί αφορμή ενίσχυσης των λαϊκών πρωτοβουλιών για την άμεση ανακούφιση των προσφύγων και για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τη ρίζα του. Για την απόδοση της ιδιότητας του πολιτικού πρόσφυγα σε όλους τους λαούς που είναι θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων και οικονομικής γενοκτονίας. Για την αναλογική κατανομή τους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Για τη γενναία οικονομική ενίσχυση των χωρών που υπέστησαν πολεμικές καταστροφές από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τις προκάλεσαν. Για την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του και την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων.

Ο Γιάννης Μουζάλας από την πλευρά του δήλωσε:

«Ο αριθμός τους το 2015 άγγιξε τα 65 εκατομμύρια, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Με αφορμή την ημέρα αυτή χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας, των οργανώσεων, των αλληλέγγυων, των εθελοντών, των εργαζομένων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Επιλέγουμε σήμερα να σταθούμε στη γενεσιουργό αιτία της προσφυγιάς. Επιλέγουμε να σταθούμε και να ενώσουμε τις φωνές μας με όλους αυτούς που έχουν αφήσει τις ζωές τους, τους ανθρώπους τους, τις οικογένειές τους πίσω, στη χώρα τους, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, να γλιτώσουν από το θάνατο. Καλούμε όλους τους συναρμόδιους φορείς τόσο στην ευρωπαϊκή κοινότητα όσο και στην παγκόσμια να συμβάλουν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, να τερματιστεί η γενεσιουργός αιτία της προσφυγιάς.

Ως τότε θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε όλες μας τις προσπάθειες μας για να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ανθρώπους αυτούς. Να ανοίξουμε τα χέρια μας, που αποτελούν τα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τους αποδείξουμε ότι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι δυο όροι που ανταποκρίνονται όσο καλύτερα γίνεται στην πατρίδα μας αλλά και στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Κλείνοντας, μια μικρή αναφορά στο ποίημα «Πατρίδα» της Warsan Shire:

Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα εκτός αν η πατρίδα σε κυνηγά

φωτιά κάτω απ΄ τα πόδια σου

ζεστό αίμα στην κοιλιά σου

δεν είναι κάτι που φαντάστηκες ποτέ ότι θα έκανες

μέχρι που η λεπίδα χαράζει απειλές στο λαιμό σου

και ακόμα και τότε ψέλνεις τον εθνικό ύμνο

ανάμεσα στα δόντια σου

και σκίζεις το διαβατήριό σου σε τουαλέτες αεροδρομίων

κλαίγοντας καθώς κάθε μπουκιά χαρτιού

δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να γυρίσεις.

πρέπει να καταλάβεις

κανένας δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα 

εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από τη ξηρά

κανένας δεν καίει τις παλάμες του

κάτω από τρένα, ανάμεσα από βαγόνια

κανένας δεν περνά μέρες και νύχτες στο στομάχι ενός φορτηγού

τρώγοντας εφημερίδες

εκτός αν τα χιλιόμετρα που ταξιδεύει

σημαίνουν κάτι παραπάνω από ένα ταξίδι»