Οι αθλητές-πρόσφυγες συνήθως εγκλωβίζονται σε ένα άδικο κενό: δεν μπορούν να αγωνιστούν για τη χώρα από την οποία αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω συρράξεων ή διώξεων, αλλά παράλληλα δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει υπηκοότητα σε άλλο κράτος. Επιτέλους, αυτό το «καθαρτήριο» λαμβάνει τέλος.

Για πρώτη φορά μια ομάδα προσφύγων θα αγωνιστεί φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Zανέιρο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει επιλέξει 43 αθλητές που θα αγωνιστούν για να περάσουν στην τελική ομάδα προσφύγων. Οι αθλητές θα συμμετάσχουν υπό την ολυμπιακή σημαία και υπό τους ήχους του ολυμπιακού ύμνου.

 

Οι αθλητές-πρόσφυγες θα απολαύσουν τη δική τους τελετή υποδοχής στο Ολυμπιακό Χωριό και θα στεγαστούν εκεί όπως όλες οι άλλες αποστολές, ενώ η ΔΟΕ θα τους προμηθεύσει με στολές και συνοδευτικό προσωπικό για τις τεχνικές τους ανάγκες.

 

«Υποδεχόμενοι την ομάδα Προσφύγων Ολυμπιακών Αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο του 2016, επιθυμούμε να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε όλους τους πρόσφυγες στον κόσμο», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Thomas Bach.

 

Από τους 43 αθλητές, η ΔΟΕ αναμένει πως πέντε με 10 θα καταφέρουν να περάσουν στην τελική ομάδα. Οι συμμετέχοντες θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

 

Αν και δεν έχει ξανασυμβεί να συμμετέχουν πρόσφυγες με παρόμοιο τρόπο σε ολυμπιακή αποστολή, κάποιοι αθλητές έχουν στο παρελθόν αγωνιστεί υπό την ολυμπιακή σημαία. Το 1992, μεμονωμένοι αθλητές από την Γιουγκοσλαβία συμμετείχαν ως ανεξάρτητοι στους καλοκαιρινούς αγώνες, ενώ το 2012, ως ανεξάρτητος αγωνίστηκε και ένας αθλητής από το Νότιο Σουδάν.

 

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/t-yEojE2aSg» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

Αθλητής-πρόσφυγας από το Νότιο Σουδάν αγωνίστηκε υπό την ολυμπιακή σημαία στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012