Το διαστημόπλοιο Juno έχει μπει πλέον σε τροχιά γύρω από τον Δία, με τις πρώτες φωτογραφίες να αναμένονται περίπου στις 27 Αυγούστου, και πλέον η NASA συνεχίζει να σχεδιάζει την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος, καθώς ακόμα υπάρχουν άπειρα ερωτήματα, αφού σε μεγάλο βαθμό παραμένει ανεξερεύνητο.

Ο Τζιμ Γκριν, Planetary Division Director της NASA, δηλώνει: «Υπάρχουν πολλοί αχαρτογράφητοι κόσμοι που υπόσχονται πολλά και αντικείμενα που ανυπομονούμε να εξερευνήσουμε, με τις τωρινές και τις μελλοντικές μας αποστολές».

 

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αναμένεται να εκτοξευτεί το 2018 και θα χρησιμοποιηθεί για να παρατηρήσει μακρινούς αλλά και «γειτονικούς» πλανήτες και τα φεγγάρια τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ιώ, ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, που είναι και ο πλέον ενεργός ηφαιστειακά κόσμος στο ηλιακό σύστημα. Επίσης, η NASA έχει ήδη επιλέξει εννιά επιστημονικά εργαλεία για μια μελλοντική αποστολή με σκοπό τη μελέτη της Ευρώπης, ενός ακόμα δορυφόρου του Δία, που θεωρείται ότι κρύβει έναν ωκεανό σε υγρή μορφή κάτω από την παγωμένη της επιφάνεια.

 

Από την άλλη, το διαστημικό τηλεσκόποιο Hubble, με τα αναβαθμισμένα του όργανα, έχει βρει ενδείξεις ύπαρξης αλμυρού νερού στον Γανυμήδη, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία, και η NASA περιμένει επιπλέον πολύτιμα στοιχεία, καθώς η αποστολή του τηλεσκοπίου έχει επεκταθεί για άλλα πέντε χρόνια.

 

Το Cassini συνεχίζει την εξερεύνηση του Κρόνου, των δακτυλίων και των φεγγαριών του από το 2004 και το 2017, στην τελική φάση της μακρόχρονης αποστολής του, θα πραγματοποιήσει 22 «βυθίσεις» στο κενό ανάμεσα στην εξώτερη ατμόσφαιρα του Κρόνου και τους δακτυλίους του. Όσον αφορά τον Τιτάνα, ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του, έχει παρατηρηθεί ενδελεχώς από το Cassini, αλλά και το Huygens της ESA. Μετά το τέλος της αποστολής Cassini, τη μελέτη θα αναλάβει το τηλεσκόπιο Webb.

 

Στις 14 Ιουλίου η NASA γιόρτασε το ένα έτος από το πέρασμα του New Horizons από τον Πλούτωνα, το οποίο απέδωσε άνευ προηγουμένου εικόνες του πλανήτη νάνου και του φεγγαριού του, Χάροντα. Επόμενος στόχος είναι η μελέτη ενός αντικειμένου στη ζώνη Kuiper. Επίσης, σε εξέλιξη είναι η αποστολή του διαστημοπλοίου Dawn, για την εξερεύνηση της Εστίας και της Δήμητρας.

 

Τον Σεπτέμβριο, η NASA θα εκτοξεύσει το OSIRIS-REx, την πρώτη αμερικανική αποστολή σε αστεροειδή κοντά στη Γη (Bennu) για τη συλλογή δειγμάτων που θα επιστραφούν στον πλανήτη μας το 2023. Το OSIRIS-REx θα βοηθήσει στην κατανόηση της ιστορίας του ηλιακού συστήματος και θα ρίξει πιθανώς φως στο πώς μπορεί να εμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη μας.

 

Ακόμη, μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ άλλοτε: το Opportunity και το Curiosity εξερευνούν το έδαφος του πλανήτη, ενώ τα MAVEN, MRO και Mars Odyssey βρίσκονται σε τροχιά, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα για την ατμόσφαιρα και την επιφάνειά του. Το επόμενο όχημα εδάφους, που πρόκειται να εκτοξευτεί το 2020, είναι υπό κατασκευή, και η αποστολή InSight για τη μελέτη του εσωτερικού του Κόκκινου Πλανήτη πρόκειται να εκτοξευτεί το 2018.