Μπαίνουμε σε μια βδομάδα όπου θα κυριαρχήσουν η ΔΕΘ, η συνάντηση του Νότου και η άφιξη των δανειστών.

Στη βαλίτσα του πρωθυπουργού στο τριήμερο της ΔΕΘ (8-9-10 Σεπτεμβρίου) υπάρχουν η αξιολόγηση, τα 15 προαπαιτούμενα που έχουν καθυστερήσει και το «δώρο» του Ν. Παππά.

Η οικονομία στενάζει και το επόμενο πεντάμηνο θα είναι «όλα τα λεφτά» για την κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλα ποσοστά «κόκκινων» δανείων και αναζητούν οξυγόνο άμεσα. 

 

daneia 1

 

Ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης δηλώνει ότι «βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου για έναν νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, με βάση αντικειμενικά, διαφανή και αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους κριτήρια».

Η ακτινογραφία των «κόκκινων» κλάδων
Ο κλάδος της εστίασης είναι αυτός που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μεγάλες καθυστερήσεις εμφανίζονται και στα καταλύματα, παρά τη θετική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.

Γενική εικόνα μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, στο τέλος Ιουνίου 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL’s) μειώθηκαν στο 34,5% έναντι 35,6% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2015. Αντίθετα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE’s, περίπου 110 διδ. €) συνεχίζουν να ενισχύονται φτάνοντας το 46,0% από 44,2% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

Τα NPL’s προβληματικά δάνεια είναι όσα έχουν καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες.
Τα NPE’s είναι όσα έχουν καθυστέρηση και κάτω των 90 ημερών.
Τα NPE’s είναι πάντα περισσότερα από τα NPLs καθώς στα NPE περιλαμβάνονται και τα NPLs.

Στο 55,2% διαμορφώνονται τα πιστωτικά ανοίγματα (NPE’s) στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, στο 44,6% για τα επιχειρηματικά δάνεια και στο 42,0% για τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΣΕΕ.

Κλαδικά, ο υψηλότερος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων εντοπίζεται:
– στην Εστίαση με 76%
– στην Κλωστοϋφαντουργία με 73%,
– στη Βιομηχανία Χάρτου – Ξύλου με 72%,
– στις Τηλεπικοινωνίες – Πληροφορική -Ενημέρωση με 59%,
– στις Κατασκευές με 52%,-
– στην Μεταποίηση με 52%
– εξαιρετικά υψηλές καθυστερήσεις, 49%, εμφανίζουν και τα Καταλύματα, παρά την εξαιρετική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.
– και στο Εμπόριο με 48%.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι τα 2/3 του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης άνω των 90 ημερών βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω του έτους, στοιχείο που καταδεικνύει μια παγιωμένη κατάσταση και την αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπισή τους.

Κλαδικά, ο υψηλότερος δείκτης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων εντοπίζεται:
– στη Γεωργία με 59%
– στα Εμπορικά ακίνητα με 55%
– στον Τουρισμό με 54%,
– στις Κατασκευές με 52,5%
– στη Μεταποίηση με 52%
– στο Εμπόριο με 48,5%