Η γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια από την UEFA (UEFA European Football Championship) και προσελκύει τα βλέμματα όλου του κόσμου.

Ο Γάλλος παράγοντας Ανρί Ντελονέ (1883-1955), έχοντας ως παράδειγμα το Κόπα Αμέρικα της Νοτίου Αμερικής, στις 5 Φεβρουαρίου 1927 έδωσε την ιδέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με εθνικές ομάδες.

Henri Delaunay

 

Ωστόσο οι συνθήκες δεν ήταν ακόμη ώριμες, διότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν ακόμη ανοργάνωτο. Έτσι το 1954, με την ίδρυση της UEFA, ο Ντελονέ -γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου- «πέταξε στο τραπέζι» την πρόταση για τη δημιουργία του Euro.

Οι αντιδράσεις όμως των τεσσάρων ομοσπονδιών της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία, Βόρεια Ιρλανδία), οι οποίες επηρέαζαν και τους άλλους μεγάλους της Ευρώπης, δεν ήταν θετικές. Από τα 31 μέλη της UEFA, μόνο 14 ψήφισαν την πρόταση.

 

Τρία χρόνια μετά, στις 27 Μαρτίου 1957, εφόσον αντίστοιχες διοργανώσεις σε άλλες ηπείρους (το Κόπα Αμέρικα στη Νότιο Αμερική, το Κόπα Άφρικα στην Αφρική και το Κύπελλο Εθνών στην Ασία) είχαν ξεκινήσει, η UEFA αποφάσισε τη διοργάνωση ενός πρωταθλήματος μεταξύ εθνικών ομάδων ανά τετραετία. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ποδοσφαίρου θέλοντας να τιμήσει τον Ανρί Ντελονέ, ονόμασε την διοργάνωση Κύπελλο Εθνών «Ανρί Ντελονέ».

 

Στην πρώτη διοργάνωση δήλωσαν συμμετοχή μόνο 17 χώρες, εκ των οποίων και η Ελλάδα. Ωστόσο οι πιο δυνατές ομάδες της Ευρώπης, όπως οι τέσσερις βρετανικές ομοσπονδίες (Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία), η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1954 Δυτική Γερμανία, η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958 Σουηδία, η Ιταλία και η Ολλανδία, απoυσίαζαν.

 

Ο προκριματικός γύρος διεξήχθη με το σύστημα των διπλών νοκ άουτ αγώνων από τον Σεπτέμβριο του 1958 και οι τέσσερις ομάδες που απέμειναν συγκρότησαν την τετράδα της τελικής φάσης, που διεξήχθη στο Παρίσι το 1960.

 

rwsi 

Στον τελικό της 10ης Ιουλίου η Σοβιετική Ένωση επικράτησε με 2-1 στην παράταση της Γιουγκοσλαβίας και κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης. Η επιτυχία της διοργάνωσης είχε αποτέλεσμα στο δεύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1964 να συμμετάσχουν όλες οι χώρες – μέλη της UEFA.

 

Από το 1968 ο θεσμός μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και οι ομάδες της τελικής φάσης, από 4 το 1960, έφθασαν στις 24 το 2016.