Η ωραία πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά, να υποδεχθεί στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης εκατό προσφυγόπουλα με τις οικογένειές τους από τον Ελαιώνα και το Σχιστό, σκιάστηκε από την επιδεικτική έως προσβλητική μετέπειτα απουσία του.

Ο κ. Μπαλτάς, αφού φωτογραφήθηκε με τους ταλαίπωρους αυτούς ανθρώπους τόσο στην είσοδο του Ιερού Βράχου όσο και στο λόμπι του Μουσείου της Ακρόπολης, στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Η αποστολή του είχε ολοκληρωθεί. Δεν χρειαζόταν να εκτεθεί και στον ήλιο… Εξετέθη όμως στα μάτια όλων όσοι υποδέχθηκαν με αγάπη τα προσφυγόπουλα (ξεναγοί και αρχαιολόγοι) και τους εξηγούσαν επί δίωρο την ιστορία των μνημείων. Τα ίδια τα παιδιά και οι συνοδοί τους ευχαριστήθηκαν την πολιτιστική αυτή εκδρομή και ποσώς τους ένοιαξε για την ηχηρή απουσία του υπουργού, που έτσι κι αλλιώς σε αυτούς είναι παντελώς άγνωστος και σε όλους τους υπόλοιπους πάντα «απών» σε οτιδήποτε έχει σχέση με τον πολιτισμό.

 

baltasΠαρ΄ όλ΄ αυτά, ο κ. Μπαλτάς είχε να κάνει «βαρυσήμαντες» δηλώσεις με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης. Είπε: «Είναι μια ημέρα που υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες εδώ, όχι μόνο για να τους δείξουμε τους δικούς μας αρχαιολογικούς θησαυρούς και τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά για να τους δείξουμε ότι αυτή η κληρονομιά είναι για όλους, είναι και δική τους και δική μας». Όλη αυτή η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον πολιτιστικό οργανισμό Flux Laboratory.

 

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά:

«Σημαντική ημέρα η σημερινή από πολλές μεριές. Είναι κατ’ αρχάς Ημέρα της Ευρώπης, που σημαίνει ότι με αυτή την αφορμή η Ευρώπη θέλουμε να ξαναβρεί τις ιδρυτικές αξίες της, Δημοκρατία, Ειρήνη, ανοχή, αναγνώριση του άλλου, χωρίς διακρίσεις φυλής, εθνικότητας, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Είναι μια ημέρα που υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες εδώ, όχι μόνο για να τους δείξουμε τους δικούς μας αρχαιολογικούς θησαυρούς και τη δική μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά για να τους δείξουμε ότι αυτή η κληρονομιά είναι για όλους, είναι και δική τους και δική μας.

 

Είναι η Ημέρα αυτή και σημαντική για τη Συρία και Ελλάδα. Είδαμε τις καταστροφές στην Παλμύρα, είδαμε καταστροφές μνημείων και αρχαιοκαπηλία που ξεκινά μετά από αυτή την καταστροφή. Για την UNESCO και για ολόκληρη την ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή η ακεραιότητα των μνημείων είναι το σημαντικό ζήτημα. Ο Παρθενώνας δεν είναι ακέραιο μνημείο από αυτή την άποψη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια παγκόσμια κινητοποίηση και για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

 

Μαζί με την καταστροφή στην Παλμύρα φαίνεται ότι και στην Παλμύρα υπάρχει ανάλογο πρόβλημα και εκεί προσπαθούμε να βοηθήσουμε και άρα μια επίσκεψη των προσφύγων σήμερα με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της πρωτοβουλίας Flux, δημιουργεί συνθήκες ώστε να έρθουμε κοντύτερα στους πρόσφυγες, που φιλοξενούμε εδώ και να τους δείξουμε ότι η φιλοξενία δεν είναι μόνο υλική, αλλά είναι ηθική και ιστορική και συναρτημένη με τη δική τους ιστορία και τη δική μας και για αυτό το λόγο θεωρούμε αυτή τη μέρα εξαιρετικά σημαντική».