H ομάδα κοινωνικού θεάτρου Playback ΔΕΚΑ διαφέρει από τις άλλες. Γιατί; Κατ’αρχάς διότι δεν αποτελείται μόνο από επαγγελματίες ηθοποιούς αλλά  και από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Επιπλέον, στις παραστάσεις τους δεν υπάρχει κείμενο.

Την ερχόμενη Δευτέρα (26/3) και Τρίτη (27/3) οι ΔΕΚΑ μας περιμένουν στην Αθηναϊκή Σκηνή (Τζιραίων 13, δίπλα στο μετρό Ακρόπολης).

Εν τω μεταξύ, η ηθοποιός Κωνσταντίνα Κλουβάτου, μέλος της ομάδας,  μας εξηγεί τι ακριβώς είναι  μια θεατρική παράσταση playback:

«Σε μια παράσταση θεάτρου playback δεν υπάρχει κείμενο. Το κείμενο δημιουργείται την ώρα της παράστασης. Όποιος θεατής νοιώσει την ανάγκη, μοιράζεται με τους ηθοποιούς και το κοινό μια ιστορία, μια σκέψη, ένα συναίσθημα, ακόμα κι ένα όνειρο που είδε ή που θα ήθελε να δει και η ομάδα των ηθοποιών αναλαμβάνει να το δραματοποιήσει εκείνη την στιγμή… Αυτοσχεδιαστικά, με λόγο, ήχο, κίνηση και στοχεύοντας στην σουρεαλιστική ή συμβολική απόδοση της ιστορίας. Παράλληλα η εικαστικός της παράστασης αποτυπώνει με ένα δικό της τρόπο τις ιστορίες του κοινού».

Το playback δανείζεται τεχνικές από το ψυχόδραμα και την δραματοθεραπεία, όμως ανήκει στην κατηγορία του θεάτρου, αφού αναζητείται αισθητικό αποτέλεσμα. «Οι θεατές, μέσα από την δραματοποίηση της προσωπικής τους ιστορίας, έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, τα διαχειρίζονται και ιδανικά μπορούν να δώσουν λύσεις».

Το θέατρο playback δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα. «Εκπαιδεύει τους  θεατές στο προσωπικό τους «άνοιγμα» και στην διαχείριση ζητημάτων που θα ακουστούν μέσα από τις ιστορίες που θα πουν (είτε προσωπικά θέματα, είτε κοινωνικά). Έχει επίσης θεραπευτικό χαρακτήρα, αφού το μοίρασμα μιας ιστορίας και η θεατρική της απόδοση βοηθάει στην αυτογνωσία του αφηγητή, αλλά και των υπολοίπων θεατών που θα τύχει να ταυτιστούν».

Η ομάδα κοινωνικού θεάτρου Playback ΔΕΚΑ, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Τους πρώτους 9 μήνες της ζωής της η ομάδα τους αφιέρωσε στην εκπαίδευσή της. Στην συνέχεια άρχισε να δίνει παραστάσεις. Στους βασικούς στόχους των ΔΕΚΑ είναι να προσφέρουν δωρεάν παραστάσεις playback σε χώρους και δομές που χρειάζονται κοινωνική υποστήριξη (γηροκομεία, φυλακές, κέντρα απεξάρτησης   κ.ά.). Μέχρι τώρα έχουν επισκεφθεί τέτοιους χώρους, όπως είναι το ΚΕΘΕΑ, 18 ‘Ανω, την Κιβωτό του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, Γηροκομεία και μονάδες  φροντίδας ηλικιωμένων κ.α.

INFO

Πληροφορίες, Κρατήσεις: 6989468996 & 6973368347

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ , φοιτητικό – παιδικό 3 ευρώ , άνεργοι δωρεάν

Διεύθυνση: Τζιραίων 13, δίπλα στο Μετρό Ακρόπολης

e-maill: deka10team@gmail.com

FB: https://www.facebook.com/Dekaplayback/