Η αρχαιολογική κοινότητα αποχαιρετά ακόμα ένα άξιο στέλεχός της,  τον αρχαιολόγο Αλέξανδρο Μάντη, που άφησε τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών.

Ο Αλέξανδρος Μάντης σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στο Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1975 και το 1983 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα με βαθμό άριστα. Το θέμα της διδακτορικής διατριβής του ήταν «Προβλήματα της εικονογραφίας των ιερειών και των ιερέων στην αρχαία ελληνική τέχνη». Διεύρυνε τον κύκλο των σπουδών του με έρευνες και υποτροφίες στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Βόνης (1976- 1978, 1988-1989), στο Βρετανικό Μουσείο (1986) και στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου (1979).

 

Εργάστηκε σε 10 Εφορείες Αρχαιοτήτων σε 18 νομούς της χώρας και ασχολήθηκε κυρίως με ανασκαφικό και μουσειακό έργο, στην Ήπειρο (Γιάννενα, Νικόπολη, Άρτα, Βίτσα, Ζαγορίων, Ηγουμενίτσα), στην Πελοπόννησο (Πάτρα, Ολυμπία, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Κόρινθος), στην Κρήτη (Ηράκλειο, Σητεία) αλλά και στην Κεφαλονιά, στα Μέγαρα, στην Αθήνα και στην Κέα.

 

Ως διευθυντής της Α’ Εφορείας Ακρόπολης, ο Αλέξανδρος Μάντης είχε την ευθύνη της μεγάλης μετακόμισης, που έγινε με μελέτη του πολιτικού μηχανικού και αναστηλωτή της Ακρόπολης, Κώστα Ζάμπα, και της επανέκθεσης. Με απόλυτη σύμπνοια και συνεργασία με τον Δημήτρη Παντερμαλή και με τη βοήθεια μιας επιστημονικής επιτροπής συγκρότησαν και υλοποίησαν τη μουσειολογική πρόταση.

 

Συγχρόνως, μελετούσε τα γλυπτά του Παρθενώνα, πρόσθετε σπαράγματα, που έχουν ταυτιστεί με το γλυπτό διάκοσμο του ναού, και έδινε διαλέξεις στο εξωτερικό, όπως και οι αρχαιολόγοι Χριστίνα Βλασσοπούλου και Σταματία Ελευθεράτου. Παρουσίαζε στην επιστημονική κοινότητα το σύνολο των διασωθέντων γλυπτών του Παρθενώνα, για να αντιληφθεί το μέγεθος της διασποράς και το διαμελισμό που υπέστησαν το 19ο αιώνα.

 

Οι φίλοι και η οικογένειά του θα τον αποχαιρετήσουν την Πέμπτη ώρα 2.30 στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στο Μπραχάμι.