Ο Δήμος Αίγινας και η Κοινωνική Επιχείρηση Αίγινας (ΚΕΔΑ), στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας, πραγματοποίησαν την παρουσίαση του βιβλίου του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χατζηπέρου με τίτλο: «Στη Σκιά του Ποσειδώνα – Η ανταρσία του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ»».

Η εκδήλωση έγινε σήμερα Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στις 12.00, στο ξενοδοχείο «ΔΑΝΑΗ» στην Αίγινα και βροντερό παρών έδωσε ο κόσμος για να τιμήσει έναν πραγματικό αγωνιστή της δημοκρατίας. 

IMG 9275 

20160918 133100 resized

Στην περίοδο της δικτατορίας συμμετείχε στην ανταρσία του Α/Τ ΒΕΛΟΣ στην Ιταλία [Μάιος ’73 καταδικασθείς ερήμην για την πράξη αυτή], όπου έζησε στην εξορία μέχρι την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Υπηρετούσε ως σημαιοφόρος και μας εξιστόρησε την ιστορική στιγμή της απόφασης του κυβερνήτη Νίκου Παππά. Το κίνημα του ναυτικού σημάδεψε την πολιτική ζωή της Ελλάδας και βεβαίως οδήγησε στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος που κορυφώθηκε με το πολυτεχνείο.

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς έχει δηλώσει «αμέσως μετά το κίνημα του ναυτικού, τις συλλήψεις, έγινε αμέσως αλλαγή του καθεστώτος. Δηλαδή είχαμε καθαίρεση του Βασιλιά Κωνσταντίνου, άλλαξε το πολίτευμα από βασιλευομένη δημοκρατία έγινε δημοκρατία, έγινε η κυβέρνηση ας την πούμε «μαϊμού» του Μαρκεζίνη, κατά κάποιον τρόπο έγινε μία μετάπτωση για πολιτική Κυβέρνηση και για πρώτη φορά ο Παπαδόπουλος λέει ότι θα κάνει ελεύθερες εκλογές».

Ο Παναγιώτης Χατζηπέρος πιστεύει πως η ανταρσία του ΒΕΛΟΥΣ αποτέλεσε την ισχυρότερη ένεση ηθικού για το λαό για να μπορέσει να απελευθερωθεί από το ζυγό της δικτατορίας.
Ενθάρρυνε και το κίνημα της Νομικής, οπωσδήποτε αναπτέρωσε το ηθικό και πάρα πολλοί Αξιωματικοί οι οποίοι ήτανε αμφιταλαντευόμενοι προφανώς πήραν άλλη ενέργεια.

Ήτανε πολύ ισχυρό χτύπημα για την ίδια τη χούντα το ότι Αξιωματικοί ήτανε πλέον ενάντιά της. Γιατί με τους πολίτες καλώς, αλλά το ότι ήταν Αξιωματικοί ενάντια στη χούντα πρέπει να ήτανε πολύ ισχυρό σοκ για τη χούντα.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:
• Δημήτριος Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος Σ.Ξ. ε.α.

• Παναγιώτης Μουτσάτσος, Υποναύαρχος Π.Ν. ε.α.

• Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Περιφερειακός Σύμβουλος, Εντεταλμένος για την Τουριστική Ανάπτυξη.

Αποσπάσματα διάβασε η δημοσιογράφος Τόνια Ζαραβέλα. 

20160918 122413 resized

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γεώργιος Καλόφωνος, Ιστορικός – Βυζαντινολόγος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.
Στην ομιλία του εξέφρασε την άποψη πως έχουμε μια αυτοβιογραφία της εμπειρίας και της ζωντανής μαρτυρίας μιας μεγάλης στιγμής της ιστορίας της χώρας.

Ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης στο χαιρετισμό του, ανέφερε πως είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για το νησί και για ένα άνθρωπο αγωνιστή. Ήταν η αρχή μιας επανάστασης που είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και σήμερα. 

20160918 122705 resized

Ο συγγραφέας Π.Χατζηπέρος στην ομιλία του πως «ήθελα να δώσω καρέ-καρέ τι έγινε εκείνη την χρονική στιγμή. Το κάναμε αυθόρμητα και για αυτό πέτυχε. Ζητήσαμε δημοκρατία και όχι αξιώματα. Έδωσε θάρρος και ελπίδα, έκλεισαν τα ξερονήσια, έδωσε το έναυσμα για τη δημοκρατία. Αποτελεί παιδί μου το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ, βρίσκεται στο Τροκαντερό και αποτελεί μουσείο που διδάσκει τους νέους.

Ο στρατηγός Δ. Αλευρομάγειρας τόνισε πως η χούντα επιβλήθηκε για να καταστραφεί η Κύπρος. Το θέμα επί 42 χρόνια είναι ανοικτό και όλοι πιέζουν για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Το κίνημα του Ναυτικού κατέρριψε το μύθο πως οι ένοπλες δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για τη χούντα. Το τεράστιο μίσος της δικτατορίας προς το ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή με τα βασανιστήρια.
Περιγράφει ο Τάκης Χατζηπέρος με περηφάνια χωρία αυτοπροβολή και αναφέρεται με θαυμασμό στο Νίκο Παππά και τους απλούς ναύτες- συντρόφους του.

Ο κ. Π. Μουτσάτσος ανέφερε πως έζησαν το γεγονός στο Πολεμικό Ναυτικό. Στιγμές έντονες και οι «κακοί» μας έβαζαν να κάνουν τη δική τους ιστορία. Η χούντα δεν ανετράπη αλλά έφυγε. Η σχέση μου με το ΒΕΛΟΣ υπηρέτησα το 61 σημαιοφόρος και το 68. Έγινε προσπάθεια το πλοίο να παραμείνει ατόφιο και επέζησε της βίας όπως λέει ο Μπρέχτ.
Το αποκορύφωμα της μύησης των αξιωματικών με αυτή την ενέργεια, καταφέραμε να δονήσουμε την Ελλάδα. Μας απείλησαν με «απόλυση στο μόλο και πως δεν μας πτοούν τα κινήματα των ναυτέων, όπως μας αποκαλούσαν».

Ο κ. Θ. Αγγελόπουλος ανέφερε πως «ένα μαύρο σκούρο σύννεφο πλανάται στη Μεσόγειο » την εποχή εκείνη. Η Ελλάδα ήταν στο γύψο αλλά τα κύτταρα λειτουργούν ακόμα και τότε. Ένα τεράστιο αντιστασιακό κίνημα υπήρχε στην Ευρώπη, με Ισπανούς, Ιταλούς και Πορτογάλους και το λιθαράκι του «ΒΕΛΟΥΣ», δημιούργησε το πατριωτικό αίσθημα στη τυραννισμένη Ελλάδα, ένας πραγματικός  καταλύτης για σημαντικές αλλαγές.
Γνωριστήκαμε στη Ρώμη και πήγα στο Φιουμιτσίνο να υποδεχθώ το πλοίο. Όλα τα μεγάλα κανάλια έτρεξαν για να αποτυπώσουν το γεγονός και ήταν η αρχή του τέλους για τη χούντα. 

20160918 111616 resized

Στο κλείσιμο ο γνωστός για το χιούμορ του Τάκης μας ευχαρίστησε για την παρουσία μας και μας απείλησε πως θα μας εξετάσει την επόμενη φορά που θα ειδωθούμε στην Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων