Η έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ παραδόθηκε από τον Γιάννη Στουρνάρα στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα.

Σύμφωνα με αυτή, οι τάχιστες μεταρρυθμίσεις θα μειώσουν στο μισό την προβλεπόμενη ύφεση για το 2016 (από 0,7% σε 0,3%). Είναι όμως η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης και επισημαίνει την «ξέρα» που έχει μπροστά το πλοίο της κυβέρνησης.

Η αυξημένη φορολόγηση αυτών που πληρώνουν φόρους αποτελεί τον πιο μεγάλο κίνδυνο για την ελληνική οικονομία. Έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα πως υπάρχουν πολίτες που δεν πληρώνουν καθόλου, καθώς επίσης δεν πρόκειται να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα, λόγω εισοδηματικής εξάντλησης των πολιτών και της ανεπάρκειας των ελεγκτικών μηχανισμών. Κάρφωσε και τους δανειστές για τη ατολμία τους να δώσουν οριστική λύση στο χρέος της χώρας.

Αποκλείει την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018 και προτείνει γενναία δημοσιονομική προσαρμογή των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου.

Όλη η αγορά είναι προβληματισμένη και μαγκωμένη: εφοπλιστές, βιομήχανοι, έμποροι και τραπεζίτες. Όλοι συγκλίνουν στην άποψη πως η μείωση μισθών και η επιμονή στον κρατισμό θα βάλουν «νεκρά» στο όχημα της ανάπτυξης. Σταθεροί κανόνες και σταδιακή άρση των capital controls, απαραίτητα στοιχεία για την επενδυτική «άνοιξη» που περιμένουμε.

 

«Ελπίζουμε και με τη βοήθεια της ΤτΕ, σε θέματα που αφορούν πολύ περισσότερο την κοινωνία, που έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να βρεθούν γρήγορα θετικές λύσεις υπέρ των κοινωνικά αδύναμων, ιδιαίτερα στα κόκκινα δάνεια» ήταν το μήνυμα του προέδρου της Βουλής.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης. Σημείωσε πως είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές η φορολόγηση και επιμερίζεται σε υπηρεσίες και αγαθά.