Για το μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Liu Yunshan, έκλεισε σήμερα, ημέρα των γενεθλίων του, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από πρωίας μέχρι τα βραδινά εγκαίνια της μεγάλης περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες». Το υπουργείο Πολιτισμού μαζί με την πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας οργάνωσαν στην κεντρική αίθουσα (του Βωμού) του Μουσείου το ελληνοκινεζικό φόρουμ με θέμα «Κίνα – Ευρώπη: Πολιτιστικοί διάλογοι στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, πολύ υπερήφανος γι΄ αυτή του την πράξη που είναι πρωτοφανής για την ιστορία αυτού του Μουσείου (να κλείσει για μια εκδήλωση), μας κοινοποίησε και την ομιλία του στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στο χώρο στον οποίο βρισκόμαστε, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, γιορτάζουμε σήμερα τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του (…). Είναι απολύτως ευτυχής συγκυρία σήμερα να γιορτάζουμε επίσης την έλευση του κυρίου Λιου και της κινεζικής αντιπροσωπείας. Ο κ. Λιου είναι ο φορέας ενός μεγάλου πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που πηγαίνει πολλές χιλιετηρίδες πίσω».

 

Και συνέχισε ο υπουργός, λέγοντας πως η Ελλάδα, η χώρα της φιλοξενίας ήδη από τον Όμηρο, θεωρούσε τον ξένο ιερό, «ο οικοδεσπότης τον υποδέχεται, του προσφέρει λουτρό, φαγητό, καθαρά ρούχα αν δεν έχει, κάθεται στον οίκο του και μετά ο ξένος αν θέλει μπορεί να πει για ποιον λόγο έχει έρθει» (!).

 

 

Έπειτα του παρουσίασε τη χώρα μας, λέγοντας το πρωτότυπο: ότι γεωγραφικά βρίσκεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής. «Υπάρχουν όλες οι σχετικές αναφορές και στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες» (!).

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα μικρή. Δέκα εκατομμύρια κάτοικοι. Αλλά χώρα εξαιρετικά διαφοροποιημένη στο εσωτερικό της. Χώρα στην οποία μπορείς να πας από το βουνό στη θάλασσα μέσα σε λίγη ώρα. Χώρα με βουνά όπως ο Όλυμπος, ο Ταΰγετος και ο Ψηλορείτης. Χώρα με πολλά νησιά, όπου το καθένα είναι και ένας δικός του κόσμος. Χώρα με μακριές ακτογραμμές, χώρα με θάλασσες, χώρα με βυθό εξαιρετικά ενδιαφέροντα από πολλές πλευρές –και από αρχαιολογικής πλευράς (…). Η Ελλάδα είναι και η χώρα που και στις τέσσερις εποχές μπορείς να βλέπεις τον ήλιο και οι κάτοικοί της να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή, να βρίσκονται στην «Αγορά», κατά την Αρχαία Ελληνική λέξη. Μια χώρα που για αυτούς τους λόγους προσελκύει τουρίστες για να θαυμάσουν και να απολαύσουν όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της».

 

Και συνέχισε ο Έλληνας υπουργός: «Αυτό που ενώνει την Ελλάδα με την Κίνα, είναι ο πολιτισμός τους. Σε αντίθεση όμως με την Κίνα, από εδώ πέρασαν πολλοί διαφορετικοί πολιτισμοί. Από τον Κυκλαδικό πολιτισμό, στο Μινωικό. Από το Μινωικό στο Μυκηναϊκό. Από το Μυκηναϊκό στον Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, όπως διαιρείται σε Γεωμετρικό, Αρχαϊκό και Κλασικό, και στη Βυζαντινή περίοδο και στους ελληνιστικούς χρόνους».

 

Εδώ κάπου οι Κινέζοι και οι Έλληνες του ακροατηρίου του τον έχασαν, μετρώντας τους αναρίθμητους ελληνικούς πολιτισμούς.