Τα νούμερα ξαφνιάζουν, καθώς μέχρι χθες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, συμπληρώθηκαν 92.850 αιτήσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και 52.451 αιτήσεις για ωρομίσθιους καθηγητές.

Την απασχόλησή τους στη Γενική Εκπαίδευση και τα Μουσικά Σχολεία επιζητούν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, μέσω της διαδικασίας των ηλεκτρονικών αιτήσεων που εφάρμοσε για πρώτη φορά το υπουργείο, διευκολύνοντας τη σχετική διαδικασία, πράγμα που όπως τονίζεται «αποτελεί άλλο ένα χτύπημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στη γραφειοκρατία».

Επίσης σημειώνεται ότι από τον αριθμό των αιτήσεων και τις ειδικότητες, πενταψήφιος αριθμός αιτήσεων υπήρξε για τους φιλολόγους (21.942), τους δασκάλους (13.450) και τους νηπιαγωγούς (11.123).

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τους αναπληρωτές συνεχίζεται με τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Εκπαίδευσης που καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 25 Ιουλίου.

Η πραγματικότητα μόνο ενθαρρυντική δεν είναι για τους υποψήφιους προς διορισμό εκπαιδευτικούς, που πρέπει να οπλιστούν με αρκετή υπομονή, καθώς για πολλούς μια θέση στην εκπαίδευση δείχνει να αποτελεί ένα μακρινό όνειρο.

Ειδικά όπως τονίστηκε σε πρόσφατη ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αποτελούν θύματα των μνημονικών δεσμεύσεων που επιβάλλουν περικοπές δαπανών στην εκπαίδευση με καταργήσεις σχολικών μονάδων, αλλαγές μαθημάτων, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα, δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, μέτρα που έχουν αποκλειστικά λογιστικό χαρακτήρα.

Οι ίδιοι όπως τονίζουν θεωρούν ότι βιώνουν μια κατάσταση με τους ανύπαρκτους εδώ και πολλά χρόνια διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ως «αναπληρωτών-νομάδων στα χρόνια της κρίσης».