To είδαμε κι αυτό. Τρεις μαθητές στο Ρέθυμνο, καταδικάστηκαν σε 80 μέρες κοινωνική εργασία, γιατί πρωτοστάτησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, το Σεπτέμβριο του 2016.

Η υπόθεση αυτή έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία και τα πυρά συγκεντρώνει ο διευθυντής του σχολείου, ενώ σήμερα σημειώθηκε παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση.

Τα παιδιά οδηγήθηκαν στο δικαστήριο μετά την καταγγελία διευθυντή Γυμνασίου στο Ρέθυμνο, ότι πρωτοστάτησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2016. Η δίκη των μαθητών έγινε από το Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου και καταδικάστηκαν σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας μετά την κατηγορία από τον διευθυντή τους ότι συμμετείχαν στη συντονιστική επιτροπή της κατάληψης του σχολείου. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου είχαν παραπεμφθεί σε δίκη και οι γονείς των παιδιών για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, οι οποίοι όμως κρίθηκαν αθώοι.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε η εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης την αντιμετώπιση των μαθητών, από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της, η τοπική ΕΛΜΕ ζητά τη διαγραφή του εν λόγω διευθυντή από το Σωματείο. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως: «Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το Σωματείο πράγμα το οποίο δείχνει από μόνο του το κατακριτέο της πράξης. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα των μαθητών, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια παράδοση τέτοιες καταστάσεις να τις διαχειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και πάντα με πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών, όλων των παιδιών.

Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας. Σε κάθε περίπτωση, τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος «συνάδελφος» -και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες- χρειάζεται να απομονωθεί από τον Σύλλογό του, το Σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία».

Το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται με ευθύνη των Διευθυντών Σχολείων, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, εντός της σχολικής μονάδας και όχι με προσφυγή στις δικαστικές αρχές».

Παρέμβαση Αρείου Πάγου

Το πρωί της Τετάρτης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρήγγειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρεθύμνου να αιτηθεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων την άρση ή τη μετατροπή του αναμορφωτικού μέτρου της παροχής κοινωνικής εργασίας που επιβλήθηκε στους συγκεκριμένους μαθητές. Σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το μέτρο αυτό καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών που φέρεται ότι τελέστηκε η πράξη για την οποία δικάστηκαν οι μαθητές και της προσωπικότητας και της ανηλικότητας των μαθητών.