«Ναι» του Συμβουλίου προς το πολωνικό αίτημα

Της Mαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

 Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κάθε λόγο να ζηλέψουν τις πολωνικές, οι οποίες απολαμβάνουν κάθε τόσο και μεγαλύτερη απαλλαγή ΦΠΑ, αλλά και επιχειρήσεις άλλων κρατών-μελών, όπως είναι π.χ. οι ιταλικές. Συγκεκριμένα, η Πολωνία με πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου απαλλάσσει τους υποκείμενους σε φόρο με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει το ισόποσο των 40.000 ευρώ.

Σκοπός της πρότασης απόφασης του Συμβουλίου, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, είναι η επέκταση ενός μέτρου απλούστευσης, το οποίο καταργεί πολλές υποχρεώσεις όσον αφορά τον ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει το ισόποσο των 40.000 ευρώ σε εθνικό νόμισμα και το οποίο, συνεπώς, έχει δυνητικά θετικό αντίκτυπο στη μείωση του διοικητικού φόρτου για επιπλέον 24.000 υποκείμενους στο φόρο και, στη συνέχεια, για τη φορολογική διοίκηση.

 

Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, όσον αφορά τα έσοδα ΦΠΑ για την Πολωνία, εκτιμώνται σε 300 εκατ. ζλότι. Σημειώνεται, δε, πως η Πολωνία δεν είναι μόνη. Ανάλογες παρεκκλίσεις έχουν εγκριθεί και για άλλα κράτη-μέλη. Στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο εγκρίθηκε ανώτατο όριο 25.000 ευρώ, στη Λιθουανία 45.000, στη Λετονία και στη Σλοβενία 50.000, στην Ιταλία και στη Ρουμανία 65.000 ευρώ.

 

Πώς έχει το θέμα στην Ε.Ε.

Το κεφάλαιο 1 του τίτλου XII της οδηγίας ΦΠΑ παρέχει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να θεσπίζουν ειδικά καθεστώτα για τις μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των τελευταίων να απαλλάσσουν τους υποκείμενους στο φόρο με ετήσιο κύκλο εργασιών κατώτερο από ένα συγκεκριμένο όριο. Η απαλλαγή αυτή σημαίνει ότι ο υποκείμενος στο φόρο δεν οφείλει να χρεώνει ΦΠΑ για τις παραδόσεις που πραγματοποιεί και, επομένως, δεν έχει δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ επί των εισροών του.

 

Το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα έπειτα από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να επιτρέπει σε κάθε κράτος-μέλος να θεσπίζει ειδικά μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της σχετικής οδηγίας, για λόγους απλούστευσης των διαδικασιών επιβολής του ΦΠΑ ή πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

 

taxes jamnik

 

Το αίτημα της Πολωνίας και οι προηγούμενες ρυθμίσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 287 σημείο 14 της οδηγίας ΦΠΑ, η Πολωνία μπορεί να παράσχει απαλλαγή από τον ΦΠΑ στους υποκείμενους στο φόρο, των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το ισόποσο των 10.000 ευρώ σε εθνικό νόμισμα, με βάση το συντελεστή μετατροπής κατά την ημερομηνία προσχώρησής της. Το 2009, η Πολωνία ζήτησε παρέκκλιση προκειμένου να προβεί σε απλούστευση των εκ του ΦΠΑ υποχρεώσεων για τους μικρούς επιτηδευματίες και να διευκολυνθεί η είσπραξη του φόρου από τις εθνικές φορολογικές αρχές. Με την απόφαση 2009/790/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2009, το Συμβούλιο επέτρεψε στην Πολωνία να απαλλάξει από τον ΦΠΑ, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, τους υποκείμενους σε φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το ισόποσο των 30.000 ευρώ σε εθνικό νόμισμα. Με την εκτελεστική απόφαση 2012/769/ΕΕ του Συμβουλίου, η παρέκκλιση παρατάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και εκ νέου, με την εκτελεστική απόφαση 2015/1173/ΕΕ του Συμβουλίου, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

 

Η Πολωνία ζήτησε τώρα να της επιτραπεί να αυξήσει το όριο της απαλλαγής από 30.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ για το υπόλοιπο διάστημα της τρέχουσας παρέκκλισης. Με το αίτημα αυτό, η Πολωνία επιθυμεί να απλουστεύσει την επιβάρυνση των επιχειρήσεων για μεγαλύτερο αριθμό υποκειμένων στο φόρο που έχουν περιορισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα και να τονώσει την ανάπτυξη αυτών των μικρών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η Πολωνία επιθυμεί να μειώσει το φόρτο των φορολογικών αρχών, περιορίζοντας την ανάγκη ελέγχου των μικρών υποκείμενων σε φόρο επιχειρήσεων, η οποία είναι σχετικά δαπανηρή σε σύγκριση με το ποσό του ΦΠΑ που διακυβεύεται, και να ενισχύσει τις δραστηριότητες ελέγχου σε μεγαλύτερες υποκείμενες στο φόρο επιχειρήσεις.

 

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο είναι και θα παραμείνει πλήρως προαιρετικό για τους υποκείμενους στο φόρο. Το μέτρο παρέκκλισης ισχύει επί του παρόντος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Πηγή: Blog: marina anastas.kourbela