Σε «αναμμένα κάρβουνα» πατάει η κυβέρνηση με τέσσερα καυτά ραντεβού με τους θεσμούς για δημοσιονομικά, ασφαλιστικό, «κόκκινα» δάνεια και θέματα δικαιοσύνης. Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν, μπαίνουμε στο κλείσιμο των δύο αξιολογήσεων που είναι σε εκκρεμότητα.  

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν η εκτέλεση του τρέχοντος και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, καθώς και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017-2020, με έμφαση στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά.

 

Το ασφαλιστικό φαίνεται να προχωρεί, αλλά η σύγκρουση προβλέπεται σφοδρή για τα εργασιακά με τον Γ. Κατρούγκαλο να δηλώνει στο REUTERS πως «το ΔΝΤ είναι σκληρός παίκτης». 

 

Το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών

Εδώ είναι ο γόρδιος δεσμός που πρέπει να λυθεί, αφού ο ακατάσχετος λογαριασμός «κολλάει» και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το υποσχέθηκε στη ΔΕΘ. Ως λύση διαφαίνεται μια υποχώρηση στο ποσοστό -πιθανότατα σε συνάρτηση με τον τζίρο- προκειμένου να καλύπτονται ασφαλιστικές, φορολογικές και μισθολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.

 

Κατ’ αρχάς, το θέμα του ακατάσχετου θα πρέπει να συνεξεταστεί με το θέμα του «παγώματος» των παλιών ασφαλιστικών οφειλών, που επίσης επιδιώκει η ελληνική πλευρά. Είναι πρακτικά αδύνατο και παράλογο να συμφωνηθεί ακατάσχετος λογαριασμός χωρίς «πάγο» στα παλιά χρέη, αλλά και «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών χωρίς να προβλεφθεί ακατάσχετο λογαριασμού.

 

Συνεπώς είναι αναγκαία μια συνολική ρύθμιση και όχι μια πολιτική φωτοβολίδα που αγγίζει και άλλους τομείς: το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, δηλαδή τη σύνδεση του αφορολογήτου με δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού συστήματος (πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες), αφού χωρίς ακατάσχετο λογαριασμού δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί η βασική παράμετρος για απευθείας απόδοση φόρων και εισφορών από τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη, δημιουργεί πρόβλημα και στην επιδιωκόμενη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, μέσω του «παγώματος» των παλιών χρεών, ενώ «τρέχουμε» προς το σημείο «μηδέν», δηλαδή την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2017.

 

Η απενεργοποίηση δύο ακόμα βομβών

Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια (με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων της Τραπέζης της Ελλάδος) και για την πάταξη της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, απαιτούνται δράσεις που θα φέρουν την εμπιστοσύνη τόσο στην αγορά όσο και στο Κοινοβούλιο.

 

Το κλίμα των συναντήσεων είναι αρκετά βαρύ μετά τα 4 ΟΧΙ που εισέπραξε η ελληνική πλευρά χθες για το ΕΤΕΑΜ, τον ακατάσχετο λογαριασμό, το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης (900 εκατ.) και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων (αντικίνητρο η υψηλή φορολογία).

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν αύριο από την Αθήνα και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει το σύνολο των ορόσημων-ουρά της πρώτης αξιολόγησης (15 προαπαιτούμενα), αλλά και να έχει προετοιμάσει σε βασικά σημεία της δεύτερης αξιολόγησης (40 προαπαιτούμενα) που θα ακολουθήσει από τα μέσα Οκτωβρίου.