Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, ερωτώμενος σχετικά για τον διορισμό των εκπαιδευτικών στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απάντησε πως η Κυβέρνηση σχεδιάζει από φέτος να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς.

«Πιστεύουμε ότι από το 2016, με διαδικασίες που θα καθορίσουμε μπορεί να υπάρχουν προσλήψεις για πρώτη φορά χιλιάδων εκπαιδευτικών.» ήταν η δήλωση του υπουργού

 

Ο κ. Φίλης δεν έλειψε να αναφερθεί και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι «γυρνάνε όλη την Ελλάδα επί σειρά ετών σε ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και προσφέρουν έναντι πινακίου φακής», γι’αυτό, τόνισε, πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί η προσφορά και η πολύχρονη εμπειρία τους.

 

Η δήλωση του Υπουργού:

Έχουμε συστήσει μία ομάδα εργασίας στο Υπουργείο που εξετάζει όλες τις νομικές δυνατότητες προκειμένου να προχωρήσουμε σε ένα δίκαιο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών. Αν εν τω μεταξύ προκύψουν και άλλες τελεσίδικες αποφάσεις που κρίνουν ότι παράνομα έμειναν εκτός υπηρεσίας εκπαιδευτικοί, επαναλαμβάνω ότι βεβαίως και θα συμμορφωθούμε. Υποχρεούμαστε να συμμορφωθούμε.

 

Το σημαντικό είναι ότι μετά από πολλά χρόνια αδιοριστίας, η Κυβέρνηση, αναλόγως και της πορείας των δημοσιονομικών, σχεδιάζει από φέτος να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Είναι αναγκαίοι για να διασφαλίσουμε στην πράξη τη συνταγματική επιταγή για δωρεάν δημόσια εκπαίδευση. Είναι αναγκαίοι για να διασφαλίσουμε στην πράξη την επιτυχία των σχεδίων μεταρρύθμισης στο σχολείο για μία δεκατετράχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση σταδιακά, βήμα-βήμα από σήμερα.

 

Πιστεύουμε ότι από το 2016, με διαδικασίες που θα καθορίσουμε μπορεί να υπάρχουν προσλήψεις για πρώτη φορά χιλιάδων εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο διαθέτει ένα σχέδιο για την τριετία που αναφέρεται σε προσλήψεις είκοσι χιλιάδων εκπαιδευτικών στην πρώτη και δεύτερη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Είμαστε σε συνεννόηση, επαναλαμβάνω, προκειμένου να αρχίσουμε βήμα-βήμα αυτή τη διαδικασία των προσλήψεων.

 

Βεβαίως θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει και μια ευαισθησία για τους αναπληρωτές, διότι αυτοί οι άνθρωποι γυρνάνε όλη την Ελλάδα επί σειρά ετών σε ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και προσφέρουν έναντι πινακίου φακής.

 

Συνεπώς, όσον αφορά τη διαδικασία των προσλήψεων, όταν κάνουμε σύγκριση ανάμεσα στη διαδικασία ΑΣΕΠ και στη διαδικασία με τους πίνακες των αναπληρωτών, δεν πρέπει να υποτιμούμε την εκπαιδευτική προσφορά και την πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία. Όμως, αν θέλετε, είναι υποχρέωση της πολιτείας απέναντι σ’ αυτούς οι οποίοι, επαναλαμβάνω, προσφέρουν έναντι μικρής μισθολογικής αντιπαροχής σε όλη τη χώρα, σε δύσκολες συνθήκες και σε καθεστώς αβεβαιότητας.