Μια καμήλα κι ένα παιδάκι πρωταγωνίστησαν χθες στην τελετή λήξης του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Η ταινία «Ουράνια καμήλα» του Γιούρι Φέτινγκ από τη Ρωσία, που αφηγείται με ευαισθησία τη σχέση ενός δωδεκάχρονου αγοριού με μια καμήλα σε μια μακρινή στέπα, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, σε μια κεφάτη τελετή στην οποία πρωταγωνίστησαν παιδιά όλων των ηλικιών απ’ όλον τον κόσμο.   

Η ταινία «Mellow Mud» του Ρέναρς Βίμπα από τη Λετονία, μια σκληρή ταινία με θέμα την προσπάθεια δύο αδελφών να τα βγάλουν πέρα ολομόναχα σε έναν δύσκολο κόσμο, έφυγε με τρία βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου και καλύτερης ερμηνείας κοριτσιού), ενω η μικρού μήκους ταινία «Τραγούδα!» του Κριστόφ Ντικ από την Ουγγαρία, που αφηγείται μοναδικά την επανάσταση των παιδιών μιας χορωδίας απέναντι στην αδικία, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

 

Το βραβείο καλύτερης ερμηνείας αγοριού κέρδισε η τουρκική ταινία «Το μπλε ποδήλατο» του Σελίμ Καγιά, που περιγράφει με ρεαλισμό τις δυσκολίες επιβίωσης ενός φτωχού παιδιού που χάνει τον πατέρα του σε εργατικό ατύχημα, ενώ το βραβείο animation πήγε στην ταινία «Χρώματα στο μετρό» από τη Νότια Κορέα του Κιμ Μιουνγκ-Έουν, στο οποίο η πρώτη διαδρομή ενός μικρού παιδιού με το μετρό μετατρέπεται σε μια απρόσμενη ποιητική περιπέτεια.

 

children of chance

 

Το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους απέσπασε το «Κέιμπριτζ» της Ελντόρα Τάρκοβα από τη Βουλγαρία, η οποία έστρεψε το φακό της σε μια ξεχωριστή κοινότητα Ρομά, η οποία έχει αντιληφθεί πως το κλειδί για το μέλλον της είναι η Παιδεία.

 

Το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ απέσπασε το «Πήγαιν’ έλα» της Τιανλίν Ξου (Γερμανία-Κίνα), με ήρωες δύο ορφανά έφηβα αγόρια που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη μεγαλούπολη, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού/μεσαίου μήκους πήγε στη «Λιμνοθάλασσα» του Αμερικανού Άαρον Σοξ (Μεξικο-ΗΠΑ). Ο σκηνοθέτης, στο παγκόσμιο μήνυμα που έστειλε στο φεστιβάλ από τη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η αποδοχή της διαφορετικότητας και η ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας μέσα από τον κινηματογράφο, ειδικά μετά τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στη χώρα του (εννοώντας προφανώς την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ)…

 

«Όπως γνωρίζετε, ζούμε σε σκοτεινούς καιρούς στη χώρα μου. Οι φωνές της μη ανεκτικότητας δυναμώνουν εδώ και στην Ευρώπη. Και ακριβως γι΄αυτό, τα φεστιβάλ όπως αυτό της Ολυμπίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ… Είναι τιμή μου που η ταινία μου παίχτηκε στο λίκνο του πολιτισμού».

 

Theodosiou lixi

 

Η δημοφιλής Camera Zizanio απένειμε πλήθος βραβείων σε μικρούς σκηνοθέτες απ’ όλον τον κόσμο που δούλεψαν είτε ατομικά είτε συλλογικά (στο πλαίσιο σχολείων αλλά και νηπιαγωγείων!). Βραβεία δόθηκαν και σε πολλούς μαθητές από την Ελλάδα -κάποια μάλιστα δόθηκαν και σε δεκάχρονα παιδιά που έκαναν το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο με ευφάνταστα ταινιάκια, όπως αυτό της Άρτεμης Καλαντζάκου, με ήρωα ένα πραγματικό σαλιγκάρι που κάνει το γύρο του κόσμου πάνω σε ένα χάρτη!

 

Το προσφυγικό ζήτημα ενέπνευσε πολλά σχολεία, ενώ ο Νίκος Θεοδοσίου, επικεφαλής των Ζιζάνιων, υπογράμμισε την ευθύνη του φεστιβάλ αλλά και όλων μας «να προσφέρουμε πολύ περισσότερα στα παιδιά του κόσμου».

 

Kavoukidis children

 

Σταθερός υποστηρικτής του φεστιβάλ και των νέων παιδιών στα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα, ο διακεκριμένος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης υπογράμμισε την ανάγκη το φεστιβάλ να αποκτήσει μια νέα, μεγαλύτερη αίθουσα, καθώς (λόγω της μεγάλης πλέον απήχησής του) η τωρινή αίθουσα δεν επαρκεί.

Ο Άρης Φατούρος, απο το κανάλι της Βουλής, έδωσε το βραβείο του σταθμού στη συγκλονιστική γαλλική ταινία «Τα παιδιά της τύχης» (με ήρωα ένα εβραιόπουλο που βρίσκει καταφύγιο στο νοσοκομείο για να γλιτώσει από τους ναζί). Η ταινία απέσπασε ακόμα το βραβείο της Unicef και της κριτικής επιροπής των παιδιών. Ο κύριος Φατούρος, δράττοντας την ευκαιρία, ανακοίνωσε πως ο σταθμός εγκαινιάζει ζώνη προβολών για παιδιά και νέους κάθε Κυριακή στις 5 μ.μ.

 

Ο πρόεδρος του φεστιβάλ και αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Όταν μια χώρα βυθίζεται στην κρίση, αλλά τα παιδιά παράγουν πολιτισμό, είναι βέβαια πως η χώρα αυτή θα συνεχίσει να ζει». Επίσης αναφέρθηκε στην -μετά από χρόνια- επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών της περιοχής από τους δύο δημάρχους (Πύργου και Αμαλιάδος) οι οποίοι «κατάφεραν να καλύψουν το χάσμα που χώριζε τις δύο αυτές πόλεις με τα άνθη του πολιτισμού».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Ηλείας Απόστολος Κατσιφάρας εξαίροντας τη σημασία του Φεστιβάλ Ολυμπίας, τόνισε πως αποτελεί «μια μεγάλη ευκαιρία για μας και για τη χώρα», λέγοντας πως το φεστιβάλ «είναι σαν τις φιλίες των παιδικών μας χρόνων. Δεν τις ξεχνάς ποτέ…».

 

Παρών στο φεστιβάλ ήταν ο σύμβουλος της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, Βαγγέλης Πολίτης-Στεργίου, ο οποίος επί σειρά ετών υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ.

 

Spyrou lixi

 

Από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις των τελευταίων ετών, το φετινό Φεστιβάλ Ολυμπίας, με επικεφαλής τον ακούραστο εμψυχωτή των παιδιών Δημήτρη Σπύρου, κατάφερε να μετατρέψει τον Πύργο σε ένα απέραντο πλατό, με πρωταγωνιστές τα παιδιά.

Σημείωση: Οι φωτογραφίες από την τελετή λήξης τραβήχτηκαν από το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Φεστιβάλ Ολυμπίας

 

First prize russian winnerΤα Βραβεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους
Ουράνια Καμήλα/Celestial Camel, Yury Feting, Ρωσία/Russia, 2015, 90΄
Μια εντυπωσιακή ταινία που μας διηγείται την ιστορία ενηλικίωσης ενός παιδιού εντός ενός ιδιαίτερου πολιτιστικού πλαισίου. Παρουσιάζει έναν τρόπο ζωής όπου οι άνθρωποι ζουν αρμονικά με τη φύση.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας
Τραγούδα!/Sing, Kristof Deak, Ουγγαρία/Hungary, 2015, 25΄
Μια υπέροχα στημένη ταινία που δείχνει μια ειρηνική και σιωπηλή επανάσταση των παιδιών ενάντια στον άδικο κόσμο των μεγάλων.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων
Χρώματα στο Μετρό/Colors in the subway, Kim Myung-eun, Νότιος Κορέα/South Korea, 2015, 7΄
Στην ταινία αυτή, η πρώτη διαδρομή ενός μικρού αγοριού με το μετρό μετατρέπεται σε ποιητική περιπέτεια.

Βραβείο Σκηνοθεσίας Ταινίας Μεγάλου Μήκους
Στον Renars Vimba, για την ταινία του Μαλακή Λάσπη/Mellow Mud, Λετονία/Latvia, 2016, 105΄
Ο σκηνοθέτης δημιούργησε μια επιβλητική ατμόσφαιρα στην οποία ενσωμάτωσε τους χαρακτήρες και το περιβάλλον.

Βραβείο Σεναρίου Ταινίας Μεγάλου Μήκους
Στον Renars Vimba, για την ταινία του Μαλακή Λάσπη/Mellow Mud, Λετονία/Latvia, 2016, 105΄
Γιατί μας διηγείται την ιστορία δύο αδελφών που έχουν μείνει μόνα τους κι αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα σε έναν δύσκολο κόσμο.

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού σε ταινία Μεγάλου Μήκους
Στον Selim Kaya από την ταινία Μπλε Ποδήλατο/Blue Bicycle, Umit Koreken,Τουρκία-Γερμανία/Turkey-Germany, 2016, 94΄
Για την γεμάτη ευαισθησία ερμηνεία του ρόλου του.

Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού σε ταινία Μεγάλου Μήκους
Στην Elīna Vaska από την ταινία Μαλακή Λάσπη/Mellow Mud, Renars Vimba, Λετονία/Latvia, 2016, 105΄
Για τη δυνατή κι εκφραστική ερμηνεία της ως μία κοπέλα που παλεύει για το μέλλον της.