Την άρση των περιορισμών για τη διέλευση των προσφύγων στην Ευρώπη και τη δημιουργία νόμιμων διόδων ζήτησε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, σε συνέντευξη Tύπου στην Αθήνα.

Κατά τον κ. Γκράντι, τρεις είναι οι αιτίες της μεγάλης αναταραχής στο προσφυγικό:

  • O πόλεμος στη Συρία δεν έχει σταματήσει και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα.
  • H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφαρμόζει τις καλές αποφάσεις που έλαβε πέρυσι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και κυρίως του προγράμματος μετεγκατάστασης.
  • Το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια «μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα».

 

Στην τελευταία περίπτωση, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο για τη φιλοξενία των ανθρώπων που θα μείνουν στην Ελλάδα, με τον κ. Γκράντι να εκφράζει την ετοιμότητα της Ύπατης Αρμοστείας να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση με όποιο τρόπο χρειαστεί. Ταυτόχρονα τάχθηκε κατά του κλεισίματος των συνόρων από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι είναι κατά των ευρωπαϊκών νόμων και κατά του βασικού προσφυγικού δικαίου, τονίζοντας ότι αυτοί οι περιορισμοί δεν μπορούν να δώσουν εναλλακτικές στους ανθρώπους να συνεχίσουν.

 

«Αν μπλοκάρουμε το δρόμο και δεν ανοίξουμε άλλους δρόμους, τότε το πρόβλημα θα γίνει πιο σοβαρό, γιατί τα δίκτυα των λαθρεμπόρων θα βρουν νέους δρόμους για να μετακινήσουν αυτούς τους ανθρώπους», συμπλήρωσε.

 

Την ίδια ώρα κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να άρουν τους περιορισμούς για τους πρόσφυγες και ζήτησε επίσης να δημιουργηθούν δίοδοι, ώστε οι πρόσφυγες να έχουν νόμιμη πρόσβαση στην Ευρώπη, επανεγκατάσταση, οικογενειακή επανένωση ή εκπαιδευτικές υποτροφίες. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσει να πιέζει, ώστε η νόμιμη δίοδος να υπάρχει και για άλλες εθνικότητες, όπως οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι.

 

Ο Φ. Γκράντι συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος τον ενημέρωσε για την αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Λιμενικό Σώμα σε περισσότερα από 25 νησιά και όχι μόνο στα 5 μεγάλα που διαθέτουν hotspots.

 

Παράλληλα αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και ειδικότερα του Λιμενικού Σώματος, που, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος στη χθεσινή του επίσκεψη στη Λέσβο, επιχειρεί με εξαιρετικό επαγγελματισμό και ανθρωπισμό στις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών.