Με μελανά χρώματα -και όπως αποτυπώνεται με νούμερα σε έκθεση της Eurostat- εμφανίζονται οι συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Έλληνες.

Σχετικά με την ποιότητα της ζωής των Ευρωπαίων συνολικά η χώρα μας βρίσκεται σε δυσμενή θέση, με τα νούμερα να δείχνουν ότι η ελληνική πραγματικότητα είναι ζοφερή για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού απολεισμού.

 

Ένα άτομο βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας όταν διαβιώνει με μία τουλάχιστον από τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • με εισοδήματα κάτω και από το 50% του εθνικού εισοδήματος,
  • με σοβαρές υλικές στερήσεις σε καταναλωτικά αγαθά κ.ά.
  • και ζει σε οικογένεια που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας.

 

Σε σημερινή έκθεση της Eurostat για το 2015 αναφορικά με τη χώρα μας και όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση, το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι) βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Το αντίστοιχο ποσοστό για ολόκληρη την Ε.Ε. είναι στο 23,7%.

 

Στην Ελλάδα σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,4% του πληθυσμού, σε συνθήκες σοβαρών υλικών στερήσεων το 22,2%, ενώ ζει σε νοικοκυριά αντιμέτωπα με την ανεργία το 16,8% του πληθυσμού.

 

Όπως αναφέρεται σχετικά, το 2015 περίπου 119 εκατ. άνθρωποι, ή το 23,7% του πληθυσμού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Το 2012 το ποσοστό ήταν σχεδόν στο 25%, και έκτοτε το ποσοστό αυτό συνεχώς μειώνεται, για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008.

 

Τα κράτη-μέλη όπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ήταν σε κίνδυνο φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού είναι η Βουλγαρία (41,3%), η Ρουμανία (37,3%) και η Ελλάδα (35,7%). Στον αντίποδα -και όπως εμφανίζεται σε σχετική ανάλυση- ήταν η Τσεχία (14,0%), η Σουηδία (16,0%), η Ολλανδία και η Φινλανδία (με 16,8%), η Δανία και η Γαλλία (με 17,7%).