Τα τέσσερα πρώτα κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά και το κέντρο επαναπροώθησης είναι έτοιμα για την λειτουργεία τους, ενώ το κέντρο καταγραφής στην Κώ θα είναι έτοιμο σε 5 ημέρες, ενώ στην Σάμο θα λειτουργήσει στις 23 Φεβρουαρίου.Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων στα Διαβατά δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα επεκταθεί με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου του ΟΛΘ.

Αυτά ανακοίνωσαν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα των σχετικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της ΕΕ.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης. Όλοι οι υπουργοί εξήραν τις ένοπλες δυνάμεις για την μεγάλη βοήθειά τους στην ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, γεγονός, που όπως είπαν οι ίδιοι που είναι προς το συμφέρον της.

 

Το πεδίο δράσης του ΝΑΤΟ

Όσον αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ο κ. Καμμένος είχε τονίσει νωρίτερα σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό», ότι δεν πρόκειται να διεξάγονται κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αποσαφήνισε ότι τα Δωδεκάνησα δεν εξαιρούνται, ότι δεν υπάρχει καμία «γκρίζα ζώνη», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η «μέση γραμμή» των συνόρων βάζει τα Ίμια στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις θα διεξάγονται εντός των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Τουρκίας αντιστοίχως, ενώ σκοπός της ΝΑΤΟικής επιχείρησης είναι η προειδοποίηση και η επίβλεψη της προσπάθειας μετακίνησης από τα παράλια της Μ. Ασίας προς το Αιγαίο.

Όπως ανέφερε, η ΝΑΤΟική δύναμη θα ενημερώνει την τουρκική Ακτοφυλακή, προκειμένου αυτή να σταματήσει σκάφος ή βάρκα πριν αυτή ξεκινήσει από τα παράλια της Μ. Ασίας, ενώ όταν αυτά τα άτομα εντοπιστούν θα οδηγούνται πίσω στην Τουρκία με επιτήρηση της ΝΑΤΟικής δύναμης που θα παρακολουθεί. «Οι Τούρκοι θα έχουν το ΝΑΤΟικό πλοίο που θα τους ειδοποιεί. Αν δεν τους σταματήσουν, τότε τα άτομα αυτά θα επιστρέφουν πίσω με ευθύνη του ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε, οι επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να είναι εκ περιτροπής από κράτη-μέλη της Συμμαχίας, εξαιρουμένων της Ελλάδας και της Τουρκίας «για αυτονόητους λόγους». «Αν δεν προχωρούσαμε σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ, θα αυξάνονταν πολύ οι ροές από την Τουρκία», τόνισε ο ίδιος.

Σε ερώτηση μέχρι πότε θα παραμείνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο,δήλωσε«μέχρι να ομαλοποιηθούν οι ροές από την Τουρκία»,δηλαδή χωρίς χρονικό όριο.Αναμένεται με ενδιαφέρον η υλοποίηση της τριμερής συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας και πόσο χρήσιμη θα είναι η παρουσία του ΝΑΤΟ σε ρόλο χωροφύλακα σε «αμφισβητήσιμα» χωρικά ύδατα