Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Κανονικά και θετικά εξελίσσεται το θέμα της παράτασης εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) και της αύξησης των κονδυλίων που θα διαθέτει για επενδύσεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Όπως σχετικά αναλυτικά δημοσιεύσαμε στις 6 Δεκεμβρίου (ΕΤΣΕ: Έως το 2020 για επενδύσεις 500 δισ. ευρώ και πλέον. Ανάγκη κινητοποίησης στην Ελλάδα) το ΕΤΣΕ, που αποτελεί την ατμομηχανή του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, ή Σχεδίου Γιούνκερ, έχει περάσει τις εξετάσεις για την αποτελεσματικότητά του και με πρόταση της Επιτροπής, με την οποία συμφώνησαν στις 6.12.2016 τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., παρατείνεται η εφαρμογή του και αυξάνονται οι επενδύσεις που θα στηριχθούν από αυτό το ΕΤΣΕ 2.

Στην Ελλάδα η αρχή έγινε, αλλά είναι σχετικά μικρές οι προωθούμενες με το ΕΤΣΕ επενδύσεις, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενναίες δράσεις.
H ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα:

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν στις 6 Δεκεμβρίου με την πρόταση της Επιτροπής για παράταση, επέκταση και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).

 

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), τόσο σε επίπεδο διάρκειας λειτουργίας όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτικής ικανότητας («ΕΤΣΕ 2.0»).

 

Η συμφωνία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας δεδομένου ότι καταδεικνύει την προσήλωση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων να συμβάλουν στη διαρκή επιτυχία του ΕΤΣΕ και του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη στο σύνολό του. Επίσης, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στα οποία συνιστάται ότι τα εμπόδια για επενδύσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέρος του «τρίτου πυλώνα» του Επενδυτικού Σχεδίου, το οποίο επιδιώκει τη βελτίωση του γενικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

 

Ο αντιπρόεδρος Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, δήλωσε σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου τα εξής:

 

«Μόνο δύο έτη αφότου παρουσιάσαμε την ιδέα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σε χρόνο ρεκόρ για την επέκταση και την ενίσχυσή του ώστε να επιτυγχάνονται ακόμη περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις».

 

katainen

Σημειώνουμε πάντως ότι ο χρόνος εφαρμογής του ΕΤΣΕ, άρα και προώθησης επενδύσεων, είναι μικρότερος των δύο χρόνων, καθώς κράτησε αρκετά η σχετική προετοιμασία. Σχετικό παράδειγμα είναι οι ενημερωτικές περιοδείες του κυρίου Κατάινεν στα κράτη-μέλη της Ένωσης σχετικά με το Επενδυτικό Σχέδιο, με το ΕΤΣΕ και τις δυνατότητες που δημιουργεί για επενδύσεις ιδιωτών και ΣΔΙΤ.

 

Οι τρεις πυλώνες

Υπενθυμίζουμε πως το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη αποτελείται από τρεις πυλώνες:

– Πρώτον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, που παρέχει εγγύηση της Ε.Ε. για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτού του πυλώνα, η απορρόφηση από την αγορά υπήρξε ιδιαίτερα ταχεία. Στο πλαίσιο του αποκαλούμενου σκέλους για τις ΜμΕ, το ΕΤΣΕ αποδίδει πολύ πέραν των προσδοκιών. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια των διαθέσιμων πόρων ώστε να συνεχιστεί η παροχή χρηματοδότησης σε ΜμΕ με τη στήριξη του ΕΤΣΕ, το σκέλος για τις ΜΜΕ ενισχύθηκε τον Ιούλιο του 2016 κατά 500 εκατ. ευρώ.

– Δεύτερον, τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών και την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων, τα οποία παρέχουν τεχνική βοήθεια και αυξάνουν την προβολή των επενδυτικών ευκαιριών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στη διοχέτευση των επενδυτικών έργων στην πραγματική οικονομία.
Στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα, ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Οι φορείς υλοποίησης έργων, οι δημόσιες αρχές και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη που θα συμβάλλει στη δρομολόγηση των έργων τους και την προσέλκυση επενδυτών. Μπορούν να εξασφαλίσουν συμβουλές σχετικά με τις κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης και να έχουν πρόσβαση σε ένα μοναδικό φάσμα τεχνικής και χρηματοδοτικής εμπειρογνωσίας.

 

Προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη προβολή των επενδυτικών ευκαιριών στην Ε.Ε. για τους επενδυτές, η Επιτροπή δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων, η οποία άρχισε να λειτουργεί την 1η Ιουνίου 2016. Οι φορείς υλοποίησης έργων μπορούν να υποβάλλουν τα έργα τους σε απευθείας σύνδεση στο διαδίκτυο, όπου αυτά συνδυάζονται με συναφείς επενδυτικές ευκαιρίες – ένα είδος υπηρεσίας αντιστοίχισης. 

– Τρίτον, την άρση των κανονιστικών φραγμών στις επενδύσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις -ο τρίτος πυλώνας του Επενδυτικού Σχεδίου- η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επενδύσεων και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, όπως μείωση των κεφαλαιακών επιβαρύνσεων για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις όσον αφορά τις επενδύσεις σε υποδομές.

 

Οι στρατηγικές σχετικά με την Ενεργειακή Ένωση, την Ένωση Κεφαλαιαγορών, την Ενιαία Αγορά και την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, καθώς και η δέσμη μέτρων για την Κυκλική Οικονομία, περιλαμβάνουν όλες συγκεκριμένα μέτρα τα οποία, αν εφαρμοστούν πλήρως, θα εξαλείψουν τα εμπόδια, θα προωθήσουν την καινοτομία και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον.

 

Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να υλοποιούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στις επενδύσεις που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, σε τομείς όπως η αφερεγγυότητα, οι δημόσιες συμβάσεις, τα δικαστικά συστήματα και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης ή οι τομεακοί κανονισμοί.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela