Μεταξύ 3 και 33 μηνών είναι ο μέσος όρος αναμονής για την έκδοση της σύνταξης στην Ελλάδα του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν σε αυτό. Στο ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων ο χρόνος αναμονής αγγίζει τα 3 χρόνια, ενώ αντίστοιχα στο ΙΚΑ Καλαμάτας ο χρόνος αναμονής είναι μόλις 4 μήνες. Η μείωση του προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί σαφώς έναν από τους σημαντικούς λόγους της καθυστέρησης, παράλληλα με το δαιδαλώδες και χρονοβόρο σύστημα αλλά και την έλλειψη οργανωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Από το 2012 αποχώρησε το ένα τρίτο του προσωπικού του ΙΚΑ, χωρίς να αντικατασταθεί ποτέ μέχρι και σήμερα.

Ο κ. Πετρόπουλος εκτίμησε ότι «οι χρόνοι αναμονής είναι ανεπίτρεπτα μεγάλοι και θα μειωθούν με την εφαρμογή της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία και σχεδόν ανύπαρκτη μηχανοργάνωση. Το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε αυτήν τη φάση ούτε καν με μεταφορά προσωπικού σε νευραλγικές υπηρεσίες όπου παρατηρούνται μεγάλα κενά», τόνισε.

 

Τα στοιχεία που παρουσίασε στην Βουλή ο κ. Παπαχριστόπουλος αλλά και αυτά των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποκαλυπτικά του προβλήματος, καθώς, εκτός από την έλλειψη προσωπικού και μηχανοργάνωσης, υπάρχει και έλλειψη ρευστότητας για την πληρωμή των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργηθεί, τα οποία και εκτιμώνται σε 3,7 δισ. ευρώ. Συνολικά στο ΙΚΑ η μέση αναμονή φθάνει στους 12 μήνες, όμως υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος μπορεί να περιμένει και 3 ολόκληρα χρόνια.